Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! NEMULŢUMIREA lui GHIŢĂ CIOBANUL la DNA! Ce RĂSPUNDE unul dintre „BĂIEŢII DEŞTEPŢI” acuzaţi?

Publicat: 24 septembrie 2017 - 21:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ACUZAŢII PENALE ÎNTRE CRESCĂTORII DE OVINE! Nemulţumirile unui grup de oieri au ajuns pe masa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, dar şi la Guvern şi Preşedinţie. AGROINFO v-a prezentat în exclusivitate documentul depus de aceştia la DNA. Ce declară Ghiţă Ciobanul, unul dintre cei care semnează acuzaţiile şi Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, unul dintre cei incriminaţi, indirect, despre miza acestui scandal?

Gheorghe Dănuleţiu, oierul din Jina, jud. Sibiu, cunoscut şi ca Ghiţă Ciobanul, şi Dan Petrescu, oierul din Curtea de Argeş care a blocat oraşul Curtea de Argeş cu oile sale, disperat că o licitaţie aranjată l-a lăsat fără păşune, şi Ionică Sterp, crescător de ovine din Bihor, au depus, pe 22 septembrie 2017, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție. Fermierii acuză că subvențiile europene pentru ovine au fost acordate ilegal, în baza unor acte false și cu complicitatea unor funcționari din instituțiile subordonate Ministeerului Agriculturii, și cer procurorilor să ancheteze modul în care au fost distribuiți banii europeni.

Vezi detalii aici:

EXCLUSIV! SCANDALUL OIERILOR BUBUIE LA DNA! PLÂNGEREA OIERILOR pe MASA PROCURORILOR!

EXCLUSIV! OIERII la KLAUS IOHANNIS: SUBVENŢIILE SUNT PENTRU BĂIEŢII DEŞTEPŢI din ZOOTEHNIE!

ghita ciobanul_b

Nu am dat nici un nume, sunt instituții care trebuie să verifice legalitatea modului cum s-au dat banii, spune Gheorghe Dănuleţiu. Acesta consideră că responsabili ar fi oameni din Ministerul Agriculturii, din ANSVSA și din federațiile și asociațile care conduc Registrele Genealogice la specia ovine.

Ce speră să obțină? Dreptate și ca acești bani să se împartă la toată lumea, să fie dați pentru muncă, nu pentru hoție. Nu s-a înființat oaia Ţurcană la Orăștie, la Bistriţa sau la Arad, sau în alte părți. Am dori ca sprijinul cuplat să se dea pentru producție. Banii să se dea pentru ce muncește omul. Dacă a vândut mieii, să se dea subvenție ca la lână. Să aibă acces toată lumea la bani, nu doar unii. Cine a știut de Registrul Genealogic? Sunt un grup restrâns, acuză Dănuleţiu.

BĂTĂLIA PE SPRIJINUL CUPLAT

Dănuleţiu spune că are între 1.500 și 2.000 de oi Țurcane, dar nu are nici o oaie înscrisă în Registrul Genealogic, din cauză că nu poate să facă montă dirijată, care este o condiție impusă de Registrul Genealogic. Vreau să văd câți din țară au făcut treaba asta (montă dirijată -n.red.). Din această cauză, în 2016 nu a încasat nici un leu din sprijinul cuplat, de cca. 32 euro pe cap de oaie. Acum am cumpărat berbeci de origine ca să am un berbec la 35 de oi, și atunci nu mai trebuie să le înscriu în Registru, spune Ghiță Ciobanul. 

Acesta acuză că cei care dețin Registrele Genealogice la ovine nu fac legal ceea ce fac. Nu s-a făcut montă dirijată. E foarte greu să se facă montă dirijată, în condițiile în care noi am primit până acum 25 de lei subvenție pe oaie, mielul l-am dat cu 6-7 lei kilogramul, brânza o dăm cum o dăm. Trebuie investiții că să poți să faci lucrul acesta, un fermier de rând nu poate face așa ceva.

euro-desenat-pe-oi_b

Tot scandalul este că băieții ăștia nu au încasat sprijinul cuplat pe 2016, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Romovis şi al Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul-Crişana” Arad, care conduce unul din cele două Registre Genealogice la rasa Ţurcană. Cioranu se simte acuzat, implicit, deşi în plângere nu apare nici un nume. Mai mult, i se pare incorect ca acuzaţiile să fie făcute "la grămadă", fără nume şi prenume: Dacă dumneavoastră greșiți ceva, eu mă duc și fac plângere pe toată familia dumneavoastră?  Ne spune şi că Asociaţia a fost deja controlată de Corpul de Control al MADR privind Registrul Genealogic. Inspectorii ar fi stat cinci zile la sediu ca să controleze acte şi nu au descoperit nereguli, susţine Cioranu.

În 2016 nu trebuia să facă nici o montă dirijată, decât să îşi înscrie animalele în Registru și lua sprijinul cuplat. Trebuia doar să cheme o asociație acreditată pentru controlul oficial, o echipă verifica în fermă existența animalelor și primea adeverința de la Registrul Genealogic. Obligațiile impuse de programul de ameliorare, respectiv de înscrierea în Registrul Genealogic, au început abia din 2017, explică Cioranu.

La toate formele de sprijin cuplat se cere dovada utilizării de material certificat. Problema este că unii nu vor să se alinieze la reguli.

Montă dirijată se poate face, există mai multe modalități. Eu închid un grup de 35 - 40 de femele cu un berbec o lună de zile, ca să prindă două monte. Sau se pot cumpăra hamuri cu cretă pentru berbeci, și se știe că o oaie vopsită cu o anumită culoare a fost montată de un anumit berbec. (...) Eu selecția o fac pe 340 - 350 de oi, cu 10 berbeci. Pentru diferența până la 500 de oi, am berbeci de carne cu certificate de origine. Nu e obligat nimeni să facă montă dirijată pe 500 de capete, cât e limita de animale pentru care se poate primi sprijinul cuplat, mai spune Cioranu.

nicolae-cioranu_bOIER "ADEVĂRAT" versus OIER "BANDIT"

Îi cunosc pe toți, pe Ghiță eu l-am chemat și a fost acum un an la mine în fermă. Şi pe Dan Petrescu, am o stimă deosebită pentru el, știu că durerea lui este cu închirierea pășunilor, și îi dau dreptate.

Am vorbit și cu Dan Petrescu: prima dată, hai să lămurim declarația ta de cioban adevărat, tu, și eu, Cioranu, un cioban bandit. Neamul tău de oieri din câte generații se trage? Eu de când am deschis ochii, tata a fost cioban, bunicul a fost cioban, și străbunicul am înțeles că s-a mutat din Ardeal. Tata meu a plecat de la Vaideeni, de la Horezu, și într-un an a iernat la Botoșani și în altul la Iași, cel puțin 700 de kilometri, fără un acoperiș deasupra capului, din 15 septembrie până în 15 aprilie. Zice: Păi ai mei n-au avut oi. 

În ziua în care Ghiță Ciobanul și ceilalți oieri erau la DNA, Cioranu se întorcea de la o întâlnire de aproape o săptămână cu o delegație de medici veterinari din Arabia Saudită, care au vizitat ferme din Constanța, Tulcea și Prahova, pentru a decide dacă România poate exporta ovine în țara lor.

Vizualizat: 8037 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019

Bancul zilei

Scrisoare de la tata

Scrisoare de la tata
Un scoţian îi scrie fiului său: Detalii