Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! NEMULŢUMIREA lui GHIŢĂ CIOBANUL la DNA! Ce RĂSPUNDE unul dintre „BĂIEŢII DEŞTEPŢI” acuzaţi?

Publicat: 24 septembrie 2017 - 21:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ACUZAŢII PENALE ÎNTRE CRESCĂTORII DE OVINE! Nemulţumirile unui grup de oieri au ajuns pe masa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, dar şi la Guvern şi Preşedinţie. AGROINFO v-a prezentat în exclusivitate documentul depus de aceştia la DNA. Ce declară Ghiţă Ciobanul, unul dintre cei care semnează acuzaţiile şi Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, unul dintre cei incriminaţi, indirect, despre miza acestui scandal?

Gheorghe Dănuleţiu, oierul din Jina, jud. Sibiu, cunoscut şi ca Ghiţă Ciobanul, şi Dan Petrescu, oierul din Curtea de Argeş care a blocat oraşul Curtea de Argeş cu oile sale, disperat că o licitaţie aranjată l-a lăsat fără păşune, şi Ionică Sterp, crescător de ovine din Bihor, au depus, pe 22 septembrie 2017, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție. Fermierii acuză că subvențiile europene pentru ovine au fost acordate ilegal, în baza unor acte false și cu complicitatea unor funcționari din instituțiile subordonate Ministeerului Agriculturii, și cer procurorilor să ancheteze modul în care au fost distribuiți banii europeni.

Vezi detalii aici:

EXCLUSIV! SCANDALUL OIERILOR BUBUIE LA DNA! PLÂNGEREA OIERILOR pe MASA PROCURORILOR!

EXCLUSIV! OIERII la KLAUS IOHANNIS: SUBVENŢIILE SUNT PENTRU BĂIEŢII DEŞTEPŢI din ZOOTEHNIE!

ghita ciobanul_b

Nu am dat nici un nume, sunt instituții care trebuie să verifice legalitatea modului cum s-au dat banii, spune Gheorghe Dănuleţiu. Acesta consideră că responsabili ar fi oameni din Ministerul Agriculturii, din ANSVSA și din federațiile și asociațile care conduc Registrele Genealogice la specia ovine.

Ce speră să obțină? Dreptate și ca acești bani să se împartă la toată lumea, să fie dați pentru muncă, nu pentru hoție. Nu s-a înființat oaia Ţurcană la Orăștie, la Bistriţa sau la Arad, sau în alte părți. Am dori ca sprijinul cuplat să se dea pentru producție. Banii să se dea pentru ce muncește omul. Dacă a vândut mieii, să se dea subvenție ca la lână. Să aibă acces toată lumea la bani, nu doar unii. Cine a știut de Registrul Genealogic? Sunt un grup restrâns, acuză Dănuleţiu.

BĂTĂLIA PE SPRIJINUL CUPLAT

Dănuleţiu spune că are între 1.500 și 2.000 de oi Țurcane, dar nu are nici o oaie înscrisă în Registrul Genealogic, din cauză că nu poate să facă montă dirijată, care este o condiție impusă de Registrul Genealogic. Vreau să văd câți din țară au făcut treaba asta (montă dirijată -n.red.). Din această cauză, în 2016 nu a încasat nici un leu din sprijinul cuplat, de cca. 32 euro pe cap de oaie. Acum am cumpărat berbeci de origine ca să am un berbec la 35 de oi, și atunci nu mai trebuie să le înscriu în Registru, spune Ghiță Ciobanul. 

Acesta acuză că cei care dețin Registrele Genealogice la ovine nu fac legal ceea ce fac. Nu s-a făcut montă dirijată. E foarte greu să se facă montă dirijată, în condițiile în care noi am primit până acum 25 de lei subvenție pe oaie, mielul l-am dat cu 6-7 lei kilogramul, brânza o dăm cum o dăm. Trebuie investiții că să poți să faci lucrul acesta, un fermier de rând nu poate face așa ceva.

euro-desenat-pe-oi_b

Tot scandalul este că băieții ăștia nu au încasat sprijinul cuplat pe 2016, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Romovis şi al Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul-Crişana” Arad, care conduce unul din cele două Registre Genealogice la rasa Ţurcană. Cioranu se simte acuzat, implicit, deşi în plângere nu apare nici un nume. Mai mult, i se pare incorect ca acuzaţiile să fie făcute "la grămadă", fără nume şi prenume: Dacă dumneavoastră greșiți ceva, eu mă duc și fac plângere pe toată familia dumneavoastră?  Ne spune şi că Asociaţia a fost deja controlată de Corpul de Control al MADR privind Registrul Genealogic. Inspectorii ar fi stat cinci zile la sediu ca să controleze acte şi nu au descoperit nereguli, susţine Cioranu.

În 2016 nu trebuia să facă nici o montă dirijată, decât să îşi înscrie animalele în Registru și lua sprijinul cuplat. Trebuia doar să cheme o asociație acreditată pentru controlul oficial, o echipă verifica în fermă existența animalelor și primea adeverința de la Registrul Genealogic. Obligațiile impuse de programul de ameliorare, respectiv de înscrierea în Registrul Genealogic, au început abia din 2017, explică Cioranu.

La toate formele de sprijin cuplat se cere dovada utilizării de material certificat. Problema este că unii nu vor să se alinieze la reguli.

Montă dirijată se poate face, există mai multe modalități. Eu închid un grup de 35 - 40 de femele cu un berbec o lună de zile, ca să prindă două monte. Sau se pot cumpăra hamuri cu cretă pentru berbeci, și se știe că o oaie vopsită cu o anumită culoare a fost montată de un anumit berbec. (...) Eu selecția o fac pe 340 - 350 de oi, cu 10 berbeci. Pentru diferența până la 500 de oi, am berbeci de carne cu certificate de origine. Nu e obligat nimeni să facă montă dirijată pe 500 de capete, cât e limita de animale pentru care se poate primi sprijinul cuplat, mai spune Cioranu.

nicolae-cioranu_bOIER "ADEVĂRAT" versus OIER "BANDIT"

Îi cunosc pe toți, pe Ghiță eu l-am chemat și a fost acum un an la mine în fermă. Şi pe Dan Petrescu, am o stimă deosebită pentru el, știu că durerea lui este cu închirierea pășunilor, și îi dau dreptate.

Am vorbit și cu Dan Petrescu: prima dată, hai să lămurim declarația ta de cioban adevărat, tu, și eu, Cioranu, un cioban bandit. Neamul tău de oieri din câte generații se trage? Eu de când am deschis ochii, tata a fost cioban, bunicul a fost cioban, și străbunicul am înțeles că s-a mutat din Ardeal. Tata meu a plecat de la Vaideeni, de la Horezu, și într-un an a iernat la Botoșani și în altul la Iași, cel puțin 700 de kilometri, fără un acoperiș deasupra capului, din 15 septembrie până în 15 aprilie. Zice: Păi ai mei n-au avut oi. 

În ziua în care Ghiță Ciobanul și ceilalți oieri erau la DNA, Cioranu se întorcea de la o întâlnire de aproape o săptămână cu o delegație de medici veterinari din Arabia Saudită, care au vizitat ferme din Constanța, Tulcea și Prahova, pentru a decide dacă România poate exporta ovine în țara lor.

Vizualizat: 8299 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

FERMIERII SUNT FRAȚI ÎN NECAZ: VACA, OAIA NU TREBUIE SĂ MOARĂ DE FOAME PÂNĂ VIN AJUTOARELE PROMISE DE GUVERNANȚI!

FERMIERII SUNT FRAȚI ÎN NECAZ: VACA, OAIA NU TREBUIE SĂ MOARĂ DE FOAME PÂNĂ VIN AJUTOARELE PROMISE DE GUVERNANȚI!

16 septembrie 2020 - 11:19

LECȚIE DE SOLIDARITATE ÎNTRE CRESCĂTORII DE ANIMALE! Un crescător de animale din Maramureș demonstrează că fermierii, micii crescători de animale, sunt frați în necazuri. Se ajută unul pe altul și nu mai așteaptă ajutorul autorităților care întârzie să vină. Animalele mor de foame până când se gândesc guvernanții. Anul 2020 este unul greu, lovit de secetă și de criză. Vaca, oaia, capra trebuie să mănânce până-n iunie anul viitor când micilor crescători li se promite că vor fi ajutați cu bani.

FAMILII DE FERMIERI ÎN LACRIMI: AVEM 8.000 DE OI, 1.000 DE CAPRE, 700 DE VACI ȘI STATUL NE-A LUAT ULTIMA PALMĂ DE TEREN!

FAMILII DE FERMIERI ÎN LACRIMI: AVEM 8.000 DE OI, 1.000 DE CAPRE, 700 DE VACI ȘI STATUL NE-A LUAT ULTIMA PALMĂ DE TEREN!

15 septembrie 2020 - 12:08

NECAZ MARE. Fermierii din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, au fost lăsați fără pășune, fără teren agricol. Statul român i-a expropriat și i-a despăgubit cu bani mărunți. Un preț de șase ori mai mic decât cel mediu al pieței. În total, sunt afectate de această decizie 1.259 de familii, iar 22 sunt familii de fermieri care dețin 8.000 de oi, 1.000 de capre și 700 de vaci și au 120 de angajați. Fermierii i-au dat un Memoriu ministrului agriculturii, Adrian Oros, la Ziua Porumbului.

MICII FERMIERI REVOLTAȚI: AJUTAȚI DOAR FERMELE MARI! CELE MICI SĂ DISPARĂ?!

MICII FERMIERI REVOLTAȚI: AJUTAȚI DOAR FERMELE MARI! CELE MICI SĂ DISPARĂ?!

15 septembrie 2020 - 08:18

UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN își exprimă indignarea față de modul în care Ministerul Agriculturii și ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au înțeles cum să ajute într-un mod echitabil agricultura și fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene în ceea ce privește sprijinul și subvențiile acordate fermierilor.

TURME ÎNTREGI DE OI SE DUC LA TĂIAT! SE VÂND FERMELE DE OVINE, OIERII SUNT TOT MAI PUȚINI!

TURME ÎNTREGI DE OI SE DUC LA TĂIAT! SE VÂND FERMELE DE OVINE, OIERII SUNT TOT MAI PUȚINI!

14 septembrie 2020 - 19:47

VOCEA OIERILOR ROMÂNI. Fermele de ovine se vând. Turmele de oi sunt duse la tăiat. Oile mai rămân doar în calculatoarele șmecherilor. Ajutoarele sunt pentru băieții deștepți, nu pentru noi, cei mulți, spun crescătorii de ovine în mesajele transmise către AGROINFO.

FĂRĂ SAMSARI! PREȚ CORECT LA LAPTE ȘI CARNE pentru CRESCĂTORUL ROMÂN DE ANIMALE!

FĂRĂ SAMSARI! PREȚ CORECT LA LAPTE ȘI CARNE pentru CRESCĂTORUL ROMÂN DE ANIMALE!

14 septembrie 2020 - 09:31

CRESCĂTORII MERITĂ UN PREȚ CORECT! Crescătorii români de animale sunt nevoiți adesea să-și vândă produsele din ferme la prețuri sub cele de producție, litrul de lapte de vacă sub un leu, kilogramul de carne de miel în viu, sub 10 lei, etc. Crescătorii români depind de procesatori și, când vorbim de vânzarea animalelor vii, de samsari. Ei sunt cei care fixează prețurile. Care ar fi soluția, în opinia ministrului agriculturii Adrian Oros, pentru a scăpa de samsari și pentru a nu mai fi la mâna procesatorilor?

CUM SE DISTRUGE MICUL CRESCĂTOR DE ANIMALE!

CUM SE DISTRUGE MICUL CRESCĂTOR DE ANIMALE!

13 septembrie 2020 - 07:56

VOCEA FERMIERULUI. Un mic crescător de animale i-a scris un mesaj europarlamentarului român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European, la postarea prin care acesta anunță că a fost numit coordonatorul Grupului PPE, Partidul Popular European, în noua Comisie de anchetă din Parlamentul European privind protecția animalelor în timpul transportului.

DOMNULE MINISTRU OROS, CE AVEŢI CU SECTORUL HORTICOL?

DOMNULE MINISTRU OROS, CE AVEŢI CU SECTORUL HORTICOL?

06 septembrie 2020 - 18:47

MAI PUŢINI BANI PENTRU PRODUCĂTORII DE TOMATE. Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, îl acuză pe ministrul agriculturii Adrian Oros că nu şi-a respectat promisiunile făcute în faţa fermierilor şi a decis reducerea bugetului Programului „Tomata” fără consultarea reprezentanţilor formelor asociative din sectorul legumicol.

SUMĂ FIXĂ pentru DESPĂGUBIRILE de SECETĂ! NU PIERDEŢI BANII!

SUMĂ FIXĂ pentru DESPĂGUBIRILE de SECETĂ! NU PIERDEŢI BANII!

03 septembrie 2020 - 21:59

APEL ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE. Şefii principalelor organizaţii ale fermierilor din România fac un apel la fermierii ale căror culturi de toamnă au fost calamitate de secetă să se mobilizeze să depună la APIA cererea de plată pentru despăgubiri completată corect, până la 15 septembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii