SCANDAL! Au cumpărat berbeci de rasă cu certificate de origine și au plătit cu ajutorul de minimis acordat de la bugetul de stat. Crescătorii de ovine au încasat un ajutor de minimis de 2.500 de lei/cap de berbec. Au trecut 4 ani de la tranzacția cu berbeci, iar acum, după un control făcut de Direcția Agricolă Vaslui, 12 ciobani din Vaslui trebuie să dea înapoi statului 124.000 de lei. Ce s-a întâmplat?
Berbecii de reproducție cu certificate de origine au fost cumpărați de la crescătorul de ovine Ion Agafiței, președintele Asociației Crescãtorilor de Ovine, Aco Ovis Mold. Ciobanii care au cumpărat de la Ion Agafiței au plătit cu ajutorul de minimis, adică 2.500 de lei pentru fiecare berbec. Tranzacția s-a făcut în 2014. Au trecut 4 ani de atunci însă anul acesta, Direcția Agricolã Vaslui a descoperit, la un control, cã animalele vândute de Agafiței figurau, în baza de date naționalã, vândute la export sau sacrificate, abatorizate încã din 2013.
Președintele Aco Ovis Mold a “uitat” sã elibereze un formular obligatoriu de circulație a berbecilor de reproducție între exploatații, formularul F2. Chiar dacã banii au intrat în buzunarul președintelui asociației de crescători, cei 12 ciobani sunt acum buni de platã, iar suma totalã pe care o au de înapoiat depãșește 124.000 de lei. Verificãrile efectuate de Direcția Agricolã au scos la ivealã faptul cã, cel puțin în acte, o parte din animalele vândute de Agafiței figurau în baza de date naționalã sacrificate sau vândute la export încã din 2013.
Altele au fost înregistrate dupã doi sau chiar trei ani de la data vânzãrii chiar dacã termenul legal era la acea vreme de numai 3 zile. Astfel, cei 12 ciobani au de scos din buzunare sume cuprinse între 7.500 de lei și puțin peste 35.400 de lei, dar și penalizãri care cresc în fiecare zi. În apãrarea sa, Ion Agafiței spune cã vina nu-i aparține și cã vinovat de toatã aceastã poveste ar fi medicul veterinar care s-a ocupat de eliberarea formularului F2. Acesta ar fi pierdut sau a șters baza de date anumite înregistrãri și astfel au apãrut problemele. Aceastã variantã este contrazisã însã de specialiști care spun cã baza de date nu putea fi ștearsã deoarece este salvatã la nivel național. De asemenea, aceștia considerã cã existã si posibilitatea ca în 2014, Agafiței sã fi vândut mai mulți berbeci decât ar fi avut în exploatație și a fost nevoit sã se acopere de acte. Povestea a ajuns si la urechile ministrului agriculturii, Petre Daea, care a trimis, la Vaslui, Corpul de Control, scrie Vremea Nouă.
În 2014 am cumpãrat 8 berbeci. Dintre aceștia, 3 i-am achiziționat de la Ion Agafiței dar nu am putut sã-i înregistrez pentru cã nu am primit formularul F2, chiar dacã vânzãtorul avea obligația sã mi-l elibereze. Dupã verificãri, s-a constatat cã unul dintre animalele cumpãrate de mine de la Agafiței figura, în baza de date, decedat. Acum sunt nevoit sã dau toți banii înapoi chiar dacã ajutorul primit de la stat a ajuns la Agafiței. Animalele cumpãrate în 2014 au fost transferate în exploatație abia în 2017, dar nu pe baza formularului ci prin inventar, a declarat, pentru aceeași sursă, unul dintre oierii care au cumpărat de la Agafiței. Crescătorul trebuie să înapoieze 35.400 de lei.
Din cei 30 de oieri din județul Vaslui care au încasat, în 2014, ajutorul de minimis de 2.500 de lei/cap de berbec de rasă, acordat de la bugetul de stat cu scopul achiziționării berbecilor de reproducție, doar cei 12 oieri care au cumpărat de la Agafiței au astăzi probleme.
Au fost emise 12 decizii în cazurile în care nu s-a respectat legislația în vigoare care spune cã, în termen de 3 zile, cumpãrãtorul este obligat sã înregistreze animalul în propria exploatatie, pe baza formularuui F2 emis de cãtre medicul veterinar, vânzãtorului. Documentul de mișcare a animalelor se elibereazã obligatoriu în momentul în care berbecii pãrãseau exploatația si erau transferați în alta. La data emiterii deciziilor suma totalã ajunsese la 124.000 de lei, la care se adaugã penalitãți, a declarat Gigel Crudu, directorul Direcției Agricole Vaslui, pentru Vremea Nouă, unde găsiți mai multe amănunte.
AGROINFO este prima publicație care a început seria dezvăluirilor despre berbecii fără rasă, dar vânduți cu certificate de origine suspecte, prin care sunt făcuți, peste noapte, de rasă. Trei crescători de ovine din România, Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul din Sibiu, Ionică Sterp din Bihor și Dan Petrescu din Argeș au depus la Direcția Națională Anticorupție, la Președintele României și la Guvern, plângeri penale și memorii în care atrag atenția asupra fraudelor comise cu ajutoarele de la stat și cu subvențiile europene acordate în oierit.
Dealtfel, cei trei fermieri sunt singurii ciobani din România care au mers până la instituțiile europene din Bruxelles cu plângerile lor. Cei trei care-și spun ciobani adevărați pentru că provin din familii cu tradiții în oierit au fost anul trecut, în decembrie, la Parlamentul European, la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană și chiar la OLAF. Demersul lor a fost făcut după ce crescătorii de ovine au realizat că nu vor rezolva nimic în țară. Scandalul din oierit, a berbecilor cu rasa doar pe hârtie, este departe de a fi terminat. Se pare că descoperirea din Vaslui este doar vârful piramidei în afacerile la granița legii care se fac cu berbecii de rasă, atât de căutați pentru obținerea sprijinului cuplat, subvenția cu cea mai mare valoare din oierit, 25 de euro/cap de animal/an și atât de profitabili când vine vorba de ajutoarele de minimis acordate de la bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI: DOCUMENT EXPLOZIV DAT MINISTRULUI PETRE DAEA de FERMIERI!
Sursa: Vremea Nouă