Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MESAJUL FERMIERILOR ROMÂNI pentru Comisia Europeană: SUNTEM CU OCHII PE VOI! POZIŢIA ROMÂNIEI într-o DECIZIE esenţială!

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 15:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DECIZIE URIAŞĂ PENTRU AGRICULTURĂ. Fermierii români se pregătesc sa dea în judecată Comisia Europeană dacă glifosatul va fi interzis! ROMÂNIA S-A ABŢINUT de la ultimul vot, care ar fi permis utilizarea glifosatului pe teritoriul UE încă cinci ani!

FERMIERII ROMÂNI SE PREGĂTESC SA DEA ÎN JUDECATĂ COMISIA EUROPEANĂ ÎN CAZUL ÎN CARE NU SE VA REAUTORIZA GLIFOSATUL, anunţă Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Potrivit APPR, procedura a fost declanşată prin notificarea transmisă din partea mai multor fermieri membri ai Asociaţiei. Membrii APPR au transmis direct la Bruxelles sau prin intermediul Asociaţiei o notificare către Comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis. Prin notificare se arată faptul că oricare dintre femierii care au făcut acest demers îşi rezervă dreptul de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, conform Articolului 265 din Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene.

Mai mulţi membri APPR din diferite zone ale ţării au trimis până acum această notificare către Bruxelles, printre care Nicolae Sitaru, Lucian Buzdugan, Adrian Mocanu, Emil Bălteanu, Arnaud Perrein, precizează APPR.

POZIŢIA ROMÂNIEI ŞI MESAJUL UNUI FERMIER ROMÂN!

În acelaşi timp, România a fost unul dintre cele 5 state UE care s-au abţinut de la votul privind reautorizarea utilizării glifosatului pe teritoriul UE pentru o perioadă de cinci ani, vot care a avut loc pe 9 noiembrie 2017, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje.

DETALII aici: Încă un VOT NUL pentru GLIFOSAT! MARE FERMIER ROMÂN: Nu poate sta SECURITATEA ALIMENTARĂ într-o DECIZIE EMOŢIONALĂ!

Voturile de pe 9 noiemrbie s-au împărţit astel:
- 14 state au votat PENTRU, printre care Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Spania, Olanda, Slovenia, Marea Britanie, Ungaria.
- 9 state au votat ÎMPOTRIVĂ: Belgia, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Luxembourg, Malta şi Austria
- 5 state S-AU ABŢINUT de la vot: Germania, Polonia, Portugalia, România şi Bulgaria.

Pe 25 octombrie 2017, când statele UE au votat cu privire la reautorizarea glifosatului pentru 10 ani, România s-a declarat „PENTRU”.

AGROINFO l-a contactat telefonic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a ne explica poziţia României în această chestiune. Petre Daea ne-a răspuns însă că este o problemă prea complexă pentru a ne putea lămuri prin telefon şi ne-a invitat la o discuţie faţă în faţă.

nicolae-sitaru_bEi au o explicaţie de genul că ei (MADR-n.red.)ar fi vrut şapte ani, nu cinci, şi dacă nu au vrut ăia (propunerea Comisiei Europene-n.red.) şapte ani, s-au abţinut, dar nu prea stă în picioare explicaţia. Câteodată trebuie să fie şi compromis, trebuie să fie şi cum vrem împreună, nu doar cum vreau eu, a declarat, pentru AGOINFO, Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii care i-au scris comisarului european pentru Sănătate.

Sitaru afirmă că fermierii români nu au fost consultaţi de Ministerul Agriculturii privind decizia trimisului României la Bruxelles de a se abţine de la vot. Aprobarea pe cinci ani e o soluţie de compromis, dacă o ieşi şi aia. Fără să abuzezi de folosirea lui, glifosatul rezolvă anumite probleme în tehnologia de cultură. Glifosatul este o soluţie eficientă şi acceptabilă ca preţ. Alternative se găsesc, dar pot fi mai costisitoare şi chiar mai dăunătoare mediului, adică poţi da mai multe erbicide decât unul, şi cu valoare mai mare şi cu probleme pentru mediu mai mare decât glifosatul. În unele cazuri, mai sunt şi soluţii mecanice, dar mai scumpe decât cele chimice.

"SUNTEM CU OCHII PE EI ŞI RĂSPUND DACĂ IAU DECIZII PROASTE!"

Mesajul transmis comisarului european este să fie atent când ia decizii pentru noi, să nu se joace cu chestiunea asta. Dacă glifosatul este periculos, să-l scoată, dar dacă nu, n-au de ce să-l interzică. Aşa, încet-încet ne iau „verzii” ăştia toate pesticidele şi nu mai putem folosi nimic din ce funcţionează. Nu cred că trebuie luate nişte decizii în mod arbitrar. Ei trebuie să ştie că suntem cu ochii pe ei şi răspund dacă iau decizii proaste, ăsta era mesajul. Eu nu vreau să ma iau de gât cu Uniunea Europeană, dar sunt unele decizii care nu sunt corecte pentru fermieri, ne-a mai declarat Nicolae Sitaru.

Acesta spune că din aproape 3.000 de ha pe care le lucrează, nu tratează, anual, mai mult de 20% din suprafaţă cu glifosat, în funcţie de condiţiile din fiecare an.

Fermierii interesaţi de a face un demers similar către Comisia Europeană pot contacta Asociaţia Producătorilor de Porumb din România pentru a le pune la dispoziţie mai multe informaţii referitoare la acest subiect. Un demers similar din partea a cât mai mulţi fermieri este necesar pentru ca aceştia să îşi poată recupera în justiţie eventualele pierderi cauzate de o posibilă neluare de poziţie a Comisiei privind reautorizarea în timp a glifosatului. Un precedent periculos se poate crea odată cu substanţa glifosat şi în aceeaşi situaţie se poate regăsi oricând un alt produs de protecţia plantelor utilizat la scară largă de către fermierii europeni!, mai precizează APPR.

Vizualizat: 1636 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda

Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda

Semănătorile Monosem şi combina Bonino pentru recoltat lavandă au fost principalele noutăţi prezentate de Cons DDA la Agriplanta 2018. Alături de acestea, în standul Cons DDA au mai fost expuse discuri Gregoire Besson şi utilaje agricole Galucho.

Semănătorile Monosem cu secţie MonoShox, datorită formei paralelogramul şi a noilor modalităţi de control al presiunii pe punctul de semănat permit menţinerea unei adâncimi constante de semănare.

 

Interviu cu Dan Goldiş, administrator Cons DDA SRL

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus Saaten Union, invitatie în lanul performantei

Bancul zilei

Ca între nebuni...

Ca între nebuni...
Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: Detalii