Adama
Vinasa Rompak

MESAJUL FERMIERILOR ROMÂNI pentru Comisia Europeană: SUNTEM CU OCHII PE VOI! POZIŢIA ROMÂNIEI într-o DECIZIE esenţială!

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 15:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DECIZIE URIAŞĂ PENTRU AGRICULTURĂ. Fermierii români se pregătesc sa dea în judecată Comisia Europeană dacă glifosatul va fi interzis! ROMÂNIA S-A ABŢINUT de la ultimul vot, care ar fi permis utilizarea glifosatului pe teritoriul UE încă cinci ani!

FERMIERII ROMÂNI SE PREGĂTESC SA DEA ÎN JUDECATĂ COMISIA EUROPEANĂ ÎN CAZUL ÎN CARE NU SE VA REAUTORIZA GLIFOSATUL, anunţă Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Potrivit APPR, procedura a fost declanşată prin notificarea transmisă din partea mai multor fermieri membri ai Asociaţiei. Membrii APPR au transmis direct la Bruxelles sau prin intermediul Asociaţiei o notificare către Comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis. Prin notificare se arată faptul că oricare dintre femierii care au făcut acest demers îşi rezervă dreptul de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, conform Articolului 265 din Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene.

Mai mulţi membri APPR din diferite zone ale ţării au trimis până acum această notificare către Bruxelles, printre care Nicolae Sitaru, Lucian Buzdugan, Adrian Mocanu, Emil Bălteanu, Arnaud Perrein, precizează APPR.

POZIŢIA ROMÂNIEI ŞI MESAJUL UNUI FERMIER ROMÂN!

În acelaşi timp, România a fost unul dintre cele 5 state UE care s-au abţinut de la votul privind reautorizarea utilizării glifosatului pe teritoriul UE pentru o perioadă de cinci ani, vot care a avut loc pe 9 noiembrie 2017, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje.

DETALII aici: Încă un VOT NUL pentru GLIFOSAT! MARE FERMIER ROMÂN: Nu poate sta SECURITATEA ALIMENTARĂ într-o DECIZIE EMOŢIONALĂ!

Voturile de pe 9 noiemrbie s-au împărţit astel:
- 14 state au votat PENTRU, printre care Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Spania, Olanda, Slovenia, Marea Britanie, Ungaria.
- 9 state au votat ÎMPOTRIVĂ: Belgia, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Luxembourg, Malta şi Austria
- 5 state S-AU ABŢINUT de la vot: Germania, Polonia, Portugalia, România şi Bulgaria.

Pe 25 octombrie 2017, când statele UE au votat cu privire la reautorizarea glifosatului pentru 10 ani, România s-a declarat „PENTRU”.

AGROINFO l-a contactat telefonic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a ne explica poziţia României în această chestiune. Petre Daea ne-a răspuns însă că este o problemă prea complexă pentru a ne putea lămuri prin telefon şi ne-a invitat la o discuţie faţă în faţă.

nicolae-sitaru_bEi au o explicaţie de genul că ei (MADR-n.red.)ar fi vrut şapte ani, nu cinci, şi dacă nu au vrut ăia (propunerea Comisiei Europene-n.red.) şapte ani, s-au abţinut, dar nu prea stă în picioare explicaţia. Câteodată trebuie să fie şi compromis, trebuie să fie şi cum vrem împreună, nu doar cum vreau eu, a declarat, pentru AGOINFO, Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii care i-au scris comisarului european pentru Sănătate.

Sitaru afirmă că fermierii români nu au fost consultaţi de Ministerul Agriculturii privind decizia trimisului României la Bruxelles de a se abţine de la vot. Aprobarea pe cinci ani e o soluţie de compromis, dacă o ieşi şi aia. Fără să abuzezi de folosirea lui, glifosatul rezolvă anumite probleme în tehnologia de cultură. Glifosatul este o soluţie eficientă şi acceptabilă ca preţ. Alternative se găsesc, dar pot fi mai costisitoare şi chiar mai dăunătoare mediului, adică poţi da mai multe erbicide decât unul, şi cu valoare mai mare şi cu probleme pentru mediu mai mare decât glifosatul. În unele cazuri, mai sunt şi soluţii mecanice, dar mai scumpe decât cele chimice.

"SUNTEM CU OCHII PE EI ŞI RĂSPUND DACĂ IAU DECIZII PROASTE!"

Mesajul transmis comisarului european este să fie atent când ia decizii pentru noi, să nu se joace cu chestiunea asta. Dacă glifosatul este periculos, să-l scoată, dar dacă nu, n-au de ce să-l interzică. Aşa, încet-încet ne iau „verzii” ăştia toate pesticidele şi nu mai putem folosi nimic din ce funcţionează. Nu cred că trebuie luate nişte decizii în mod arbitrar. Ei trebuie să ştie că suntem cu ochii pe ei şi răspund dacă iau decizii proaste, ăsta era mesajul. Eu nu vreau să ma iau de gât cu Uniunea Europeană, dar sunt unele decizii care nu sunt corecte pentru fermieri, ne-a mai declarat Nicolae Sitaru.

Acesta spune că din aproape 3.000 de ha pe care le lucrează, nu tratează, anual, mai mult de 20% din suprafaţă cu glifosat, în funcţie de condiţiile din fiecare an.

Fermierii interesaţi de a face un demers similar către Comisia Europeană pot contacta Asociaţia Producătorilor de Porumb din România pentru a le pune la dispoziţie mai multe informaţii referitoare la acest subiect. Un demers similar din partea a cât mai mulţi fermieri este necesar pentru ca aceştia să îşi poată recupera în justiţie eventualele pierderi cauzate de o posibilă neluare de poziţie a Comisiei privind reautorizarea în timp a glifosatului. Un precedent periculos se poate crea odată cu substanţa glifosat şi în aceeaşi situaţie se poate regăsi oricând un alt produs de protecţia plantelor utilizat la scară largă de către fermierii europeni!, mai precizează APPR.

Vizualizat: 2148 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

FERMIERII PIERD LUPTA pentru GLIFOSAT!

FERMIERII PIERD LUPTA pentru GLIFOSAT!

DECIZII POLITICE CARE AFECTEAZĂ AGRICULTORII. Votul desfăşurat pe 25 octombrie 2017 pentru reînnoirea licenţei de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană pentru încă 10 ani a eşuat. Reprezentanţii celor 28 de state UE din Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje vor vota din nou pe 9 noiembrie 2017, de această dată pentru reautorizarea glifosatului pentru doar cinci ani.

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

VOT EŞUAT. O primă rundă de voturi, desfăşurată pe 25 octombrie, cu privire la posibilitatea de a reînnoi licența de utilizare a glifosatului în Uniunea Eeuropeană pentru încă 10 ani, nu a reușit să atragă suficient sprijin din partea Statelor Membre, informează LAPAR.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

COMUNICAT LAPAR! Membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au susținut, joi, 19 octombire 2017, eliminarea treptata a glifosatului într-un termen de trei ani. Astfel, propunerea prin care se opun Comisiei Europene cu privire la reînnoirea autorizației de folosire a glifosatului pentru zece ani - adoptată cu 39 de voturi pentru, 9 și 10 abțineri - va fi prezentată săptămâna viitoare în fața întregului Parlament de la Strasbourg, anunță, într-un comunicat, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

APPR susţine  REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

APPR susţine REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) pledează pentru reautorizarea glifosatului pentru următorii 15 ani.

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

Comisia Europeană a decis la 29 iunie 2016 să prelungească autorizaţia glifosatului ca şi substanţă folosită în erbicide cu 18 luni. De ce nu a reînnoit această autorizaţie?

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii