Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin a invitat colaboratorii şi fermierii din zonă pentru a marca împreună Ziua Câmpului, eveniment desfăşurat pe data de 10 iunie, în prezenţa fostului ministru Valeriu Tabără şi a altor reprezentanţi ai mediului academic românesc.
S-a vizitat o parte din laboratoarele de cercetare ale staţiunii, pe cele aproximativ 20 de hectare amenajate. „Interesul nostru este să intrăm pe piaţă, să ne facem cunoscute soiurile şi hibrizii pe care îi producem. E clar că probabil la un moment dat nu vom reuşi să multiplicăm atât cât sperăm noi că se va vinde, de aceea avem nevoie de o colaborare cu fermierii. Noi am putea produce în jur de 2.500, poate chiar 3.000 de tone de sămânţă certificată din soiurile de grâu Ciprian şi Alex”, ne-a declarat Nicolae Marinel Horablaga, directorul staţiunii.
Cei prezenţi la eveniment au putut observa câteva dintre soiurile de grâu pe care cercetătorii de la Lovrin le folosesc în testare, dar şi evoluţia în regim experimental a altor culturi, precum cânepa, mazărea furajeră, ovăzul şi porumbul.
Potenţial uriaş la cânepă
Pentru cultura de cânepă există un potenţial ridicat, atât prin prisma investiţiilor din acest sector, cât şi a cererii de pe piaţă. Cele trei soiuri create la staţiunea din judeţul Timiş, respectiv Armanca, Silvana şi Lovrin 110, primul pentru sămânţă, iar celelalte două pretabile pentru producţia de fibră, nu sunt soiuri care să prezinte interes din punct de vedere al THC-ului, substanţa principală care intră în haşiş şi celelalte droguri, aşa cum avea să remarce Valeriu Tabără, însă sunt soiuri foarte valoroase din punct de vedere comercial.
Pe larg despre eveniment, în revista Ferma 1-31 iulie 2016!