Sub aspect termic, perioada 01 – 07 octombrie 2013 se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2...13°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute cu 1...6°C în raport cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 6...16°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3...9°C în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori (-6...-4°C) înregistrându-se în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 6...14°C, limite favorabile parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire, precum şi continuării semănatului la culturile de toamnă, în special în zonele de câmpie.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie, însoţite de intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor agricole.
Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și local extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, sudul Dobrogei, sud-estul și local în vestul Moldovei, sud-vestul Banatului și al Transilvaniei, izolat în vestul Crișanei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale culturilor de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor evolua în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, unde pe fondul temperaturilor minime din aer mai scăzute se vor semnala ritmuri lente de vegetaţie.
Sub aspect fenologic, porumbul se va afla predominant la maturitatea tehnologică (80-100%) şi recoltare, la nivelul întregii ţări.
Sfecla de zahăr din majoritatea bazinelor de cultură va parcurge predominant îngroşarea axei hipocotile, acumularea zaharurilor (10-100%) şi maturitatea tehnologică (10-20%).
La cultura de cartof se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe.
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole vor înregistra procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea.
În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă se vor semnala fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi formarea primelor frunze (10-30%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate până în prezent vor parcurge fazele de germinare-răsărire (10-40%), continuându-se totodată lucrările de semănat.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea arăturilor de toamnă şi pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.