Pe ansamblu, perioada 5-11 iulie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...28°C abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 24...34°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10...22°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Dobrogei, estul Munteniei, nord-vestul și sud-vestul Transilvaniei, local în sudul Moldovei şi vestul Banatului, se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și izolat extremă).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua normal în aproape toate zonele de cultură şi mai intens pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie la culturile prăşitoare înfiinţate în epoca optimă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol.
În aproape toate zonele agricole, la orzul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare.
Cultura de grâu de toamnă se va afla la maturitate în lapte (80-100%), maturitate în ceară şi deplină (10-100%), precum şi recoltare.
La rapiţă se vor înregistra fazele de maturitate deplină (80-100%) şi recoltare, pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
Funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge predominant înfrunzirea (22-38 frunze), formarea calatidiului (60-100%) şi înflorirea (10-100%).
Sub aspect fenologic, la porumb se vor continua înfrunzirea (10-18 frunze), apariţia paniculului (10-100%), precum şi local, înflorirea (10-20%).
Sfecla de zahăr din toate bazinele specializate, se va afla la creşterea aparatului vegetativ (60-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful la înflorire (40-100%) şi formarea/creşterea tuberculilor (10-60%).
În majoritatea plantaţiilor pomicole, la seminţoase se vor înregistra creşterea/coacerea rodului, precum şi înfrunzirea, iar la sâmburoase se vor continua lucrările de recoltare a fructelor.
Viţa de vie îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, iar la soiurile timpurii de masă vor predomina formarea şi creşterea boabelor.
În general, lucrările agricole specifice campaniei de vară (praşile mecanice/manuale, erbicidări, tratamente fito-sanitare) se vor desfășura în condiţii bune.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării tratamentelor fito-sanitare la culturile de câmp şi la speciile pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor prin erbicidări, praşile mecanice/manuale la culturile prăşitoare;
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomi fructiferi;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.
ANM