Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară îndeosebi în zonele de câmpie din sud-vestul ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17...29°C, mai ridicată cu 1...6°C în raport cu normalul perioadei, în toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 24...37°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10...21°C, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale cu caracter de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi local extremă, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe extinse din nordul, estul şi izolat în centrul şi sudul ţării, rezerva de umiditate din sol se va menţine la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod normal şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor determina forţarea proceselor de maturare, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, în special pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară (40-100%) şi deplină (10-70%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Porumbul îşi va definitiva faza de apariţie a paniculului (100%), aflându-se predominant în fazele de înflorire, mătăsire şi maturitate lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea ceară (10-70%).
Sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (80-100%), local, fiind posibilă declanşarea fazei de acumulare a zahărului în rădăcină (10-20%).
În principalele bazine de cultură, cartoful va înregistra fazele de formare şi creştere a tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.
Speciile pomicole vor parcurge creşterea/coacerea rodului, acumularea zahărului în fructe, dezvoltarea mugurelui terminal, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se va înregistra recoltarea.
În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor şi coacerea în „pârgă”.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă;
• Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, tratamente fito-sanitare);
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.