În intervalul 24 – 30 octombrie 2013 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 9...21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 13...26°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3...15°C în aproape toată ţara, posibil mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 10...22°C la scara întregii ţări, valori favorabile parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate până în prezent.
Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din estul şi local sudul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnǎ vor evolua în general normal în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind uşor intensificate în zonele de câmpie, pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bunǎ şi medie pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv medie şi slabǎ în semǎnǎturile tardive şi pe arealele agricole cu deficite moderate de apă în sol.
Culturile de orz şi grâu de toamnǎ îşi vor continua fazele de germinare-rǎsǎrire (30-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi înfrunzirea (2-4 frunze), îndeosebi în jumătatea sudică a ţării.
Sub aspect fenologic, la rapiţǎ se vor înregistra fazele de germinare-rǎsǎrire (40-100%) şi înfrunzire (4-9 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.
La sfecla de zahǎr se va continua maturitatea tehnologicǎ, extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.
La speciile pomicole şi viticole se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum şi colorarea/cǎderea fiziologicǎ a frunzelor. Totodată, vor fi condiţii de definitivare a lucrărilor de recoltare la varietăţile târzii.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrǎrilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor adânci de toamnă;
• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi definitivarea semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.