Sub aspect termic, în intervalul 17 - 23 ianuarie 2015 va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii țării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7..11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...11°C în cea mai mare parte a țării.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1...15°C pe întreg teritoriul agricol al țării.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -14...7°C fiind condiții de producere a poleiului.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a teritoriului, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în nord-estul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase se va semnala ceaţă, izolat asociată cu burniţă.
Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomiviticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. Pe suprafetele agricole fară strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistentă (Tmin≤-10...-15°C) ale plantelor vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri/arsuri ale vârfului frunzelor. Culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în epoca optimă, vor înregistra fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în majoritatea teritoriului agricol al ţării. Cultura de rapiţă se va situa în faza de dezvoltare a aparatului foliar. Pomii fructiferi şi viţa de vie din toate plantaţiile se vor afla în repaus vegetativ. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Lucrări de intreţinere in plantatiile pomi-viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă. sursa: ANM