Adama
Vinasa Rompak

VOT în FAVOAREA FERMIERILOR pentru SUBVENȚII APIA!

Publicat: 04 aprilie 2019 - 08:41
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MESAJ FERMIERI! Agricultorii din România care au exploatații agricole medii sau mari răsuflă ușurați în urma votului din Parlamentul European prin care s-a renunțat la plafonarea subvențiilor pe fermă la suma de 100.000 de euro. O veste bună pentru fermierii mici este alocarea unui procent de 10% din sumele primite de la UE pentru plăți directe. Asociația Producătorilor de Porumb din România transmite un mesaj tuturor fermierilor.

"Pe 2 aprilie 2019, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a decis prin vot ca măsura de plafonare la o sumă maximă de 100 000 euro pe exploatație a sprijinului direct (Pilonul 1) să nu fie obligatorie în noua Politică Agricolă Comună (PAC) începând cu 2021, așa cum propusese anul trecut Comisia Europeană. Astfel, plafonarea ar putea deveni voluntară dacă statul membru își asumă redistribuirea a cel puțin 10% din sumele primite de la UE pentru plăți directe către fermele mici.

Unul dintre obiectivele strategice ale Politicii Agricole Comune pentru perioada 2021-2027 este este asigurarea unui sprijin de venit echitabil agricultorilor, adică îmbunătățirea distribuirii plăților directe. Plată redistributivă este în prezent voluntară în cadrul PAC 2014-2020 și are ca scop asigurarea unui sprijin de venit mai eficient fermierilor mai mici prin acordarea unei plăți suplimentare pe hectar pentru primele hectare sub un anumit prag.

APPR, în baza unor simulări de calcul ale diferitelor scenarii posibile, a emis în mod repetat ideea că sprijinul de venit redistributiv complementar pentru sustenabilitate poate fi un instrument eficient dacă se urmărește sprijinirea exploatațiilor mici, evitând, în același timp, penalizarea fermelor mari, productive, prin aplicarea mecanicistă a plafonării.

În documentul său de poziție față de propunerea Comisiei de restructurare a PAC post-2020, lansat oficial la sfârșitul lunii ianuarie a.c. și trimis autorităților de la București și Bruxelles, reprezentanților partidelor politice, precum și reprezentanților presei, Asociația Producătorilor de Porumb din România arată că “Sprijinul direct ar trebui să ajute exploatațiile să facă trecerea la un mod de producție sustenabil și să poată remunera fermierii pentru bunurile publice produse, inclusiv practici benefice pentru mediu și climă, și nu să-și propună sa favorizeze artificial fermele pe criterii de dimensiune. Ar trebui încurajate tipuri de ferme economic viabile pe termen lung, în funcție de condițiile socio-economice și pedo-climatice din fiecare zonă(...) De aceea, statele membre ar trebui să aibă la dispoziție un meniu din care să poată alege astfel încât, prin plăți redistributive complementare și/sau degresivitate, să țintească, prin planurile strategice, fermele ce pot asigura atingerea acestui tip de obiective.”

În legatură cu sprijinul cuplat, în documentul APPR citat  se arată că acesta s-a dovedit un instrument util în susținerea unui spectru larg de sectoare care se confruntă cu dificultăți și sunt importante din punct de vedere economic, social sau al mediului.  Acesta nu ar trebui să facă obiectul degresivității sau plafonării, pentru că altminteri există riscul renunțării la unele culturi importante pentru piața UE, care sunt cultivate cu precădere de exploatațiile comerciale ce pot asigura mixul tehnologic adecvat.

Salutăm poziția constructivă a COMAGRI de a găsi o soluție care să poată fi utilizată în mod flexibil de statele membre, în funcție de specificul lor. Țin în mod special să felicit europarlamentarii români membri în această comisie a Parlamentului UE că au trecut peste ceea ce îi desparte și au ținut cont, indiferent de grupul politic din care fac parte, de opiniile și interesele agricultorilor din România, exprimate în mod repetat, inclusiv de Asociația Producătorilor de Porumb, care a avut ocazia să discute cu domniilor lor în diverse circumstanțe. Desigur, mai există niște hopuri de trecut,  pentru că nu se va vota în plen asupra propunerii înainte de alegerile pentru noul legislativ european din mai.  Închei, totuși, în aceeași notă optimistă în care vorbeam despre viitorul PAC la sfârșitul lunii ianuarie, exprimându-mi speranța că România va reuși să valorifice oportunitățile ce se prefigurează, mai ales pentru a limita dependența sectorului agricol de condițiile climatice și pentru a adăuga valoare produselor sale”, a spus Arnaud Perrein, președintele APPR și vicepreședinte al Federației Europene a Producătorilor de Porumb, CEPM.  

Versiunea integrala a pozitiei APPR este disponibila la http://apprs.ro/pozitia-appr-privind-viitorul-pac/ și fost transmisă în luna ianuarie instituțiilor decizionale naționale si europene.

APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si din reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, comunicare pe teme economice și legislative pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România."

Asociația Producătorilor de Porumb din România

 

Vizualizat: 2844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Fermier mic
|
04. 05, 2019. Friday 05:55
Este o mare victorie pentru cei 10-15 fermieri mari din România (majoritatea străini). Fermierii mici, adică românii sunt TOTAL dezavantajați de această decizie.
Procentul de 10% pentru fermele mici este “apă de ploaie”, din cauza numărului f.mare a acestora. Adică fermierii mici și mijlocii nu vor primi NIMIC în plus, așa cum ar fi primit dacă se impunea plafonarea.
Este o mare “victorie” a României împotriva românilor!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii