În sfârşit au început lucrările la prima perdea forestieră de protecţie din ultimii 25 de ani, în estul judeţului Ialomiţa. Romsilva va realiza perdeaua de-a lungul autostrăzii A2, pe un tronson de 11 kilometri.
„Rolul acestei perdele forestiere de protecţie este de a opri zăpada adusă de crivăţ în partea de est. Perdeaua are o lăţime de 30 de metri şi o lungime totală de 11 kilometri, respectiv o suprafaţă de aproape 24 de hectare. În toamnă, vom împăduri 7,8 kilometri, iar în primăvară vom pune la dispoziţie şi celelalte tronsoane incluse în studiul de fezabilitate. Au fost identificaţi proprietarii terenurilor şi urmează să intre în procedura legală de expropriere. Sperăm ca până la sfârşitul lunii februarie să mai intram în posesia unor terenuri şi să începem lucrările în martie”, a declarat, marţi, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu. Potrivit acestuia, costurile pentru realizarea acestei perdele forestiere de protecţie se ridică la circa 2.500 de euro pe hectar, aici fiind incluse lucrările de pregătire, costul puieţilor, manopera şi întreţinerea. Banii provin din Fondul de conservare constituit la nivelul regiei pentru astfel de lucrări. Perdeaua forestieră va ajunge la maturitate în 5-7 ani, perioadă minimă estimată pentru zona de câmpie.
La începutul anului, directorul Romsilva - Adam Crăciunescu declara, că este nevoie de plantarea a aproximativ 19.000 de hectare de perdele forestiere pentru protecţia drumurilor, ceea ce s-ar putea realiza, cu un program coerent, în 10 ani. „Într-un program coerent, de 10 ani, putem realiza aceste perdele”, a mai spus Crăciunescu în cadrul conferinţei, subliniind că ideea nu este nouă, însă, pentru prima oară din 2002, de când s-a dat Legea 289 privind perdelele forestiere de protecţie, a fost alocat şi un buget, care anul acesta este de 30 de milioane de lei şi care ar trebui dublat din 2015.
Crăciunescu a mai spus că de plantarea perdelelor se vor ocupa firme specializate în îmbunătăţiri funciare, desemnate prin licitaţie.