PE MARGINEA PRĂPASTIEI. Este strigătul de disperare al fermierului Daniel Coroamă, tânărul sucevean care a impresionat lumea cu mesajul său adresat românilor plecați prin lumea largă, mesaj prin care îi sfătuia pe acesștia să nu se întoarcă să facă agricultură în România.
Fermierul Daniel Coroamă din Rădăuți ne-a scris următorul mesaj tulburător: Voi intra în greva foamei alături de cele 87 de bovine pe care încă nu le-am vândut spre abatorizare pentru că de joi (21 septembrie) nu voi mai avea ce să le dau să mănânce. Oricum de câteva luni le asigur un minim de hrană pentru a nu muri de foame deoarece nu mai am bani să cumpăr nutreț, iar tot ce aveam cultivat pentru siloz și semifân le-am tocat și administrat pentru hrana de zi cu zi. Am mai vândut și 40 de vaci acum 2 luni pentru a asigura continuitatea fermei până aș fi primit subvențiile, SCZ (sprijin cuplat) și ANT 7 (ajutor național tranzitoriu pentru vaci de lapte). Din păcate, comisia de control DSVSA Suceava i-a dat medicului veterinar doar un avertisment, deși crotaliile și pașapoartele pentru vaci erau la el în sacoșă, iar eu am pierdut SCZ pentru că nu am avut înregistrați descendenții.
Și dacă ar fi reușit să-și vândă văcuțele, fermierul ar fi primit un preț derizoriu, undeva la 2,5 lei - 3 lei/kg.
Fermierul nu a primit subvențiile pentru că inspecțiile făcute la grajdurile sale s-au soldat cu găsirea unor nereguli. Conform notei de inspecție 2123, emisă de DSVSA Suceava și semnată de dr.Ioana Lungu și dr. Cristian Lupeș, în grajdul de la Vicovu de Jos s-au găsit 9 descendenți neidentificați din cele 30 de bovine aflate acolo. Totuși acestea apar în registrul de exploatație ca fiind identificate în datele de 07.06.2016 și 15.06.2016. În grajdul I din Rădăuți s-au mai găsit tot 9 descendenți neidentificați, dar trecuți în registrul de exploatație ca fiind identificați în data de 07.06. 2016. Cele 18 pașapoarte nu au fost însă ridicate de proprietar de la DSV Suceava. Cât privește grajdul II din Rădăuți comisia a notat că este impropriu pentru cele 14 bovine găzduite și că datorită unor lucruri uzate depozitate în jumătatea grajdului ar fi chiar un posibil focar de infecție.
Tot acolo, specifică vigilenții inspectori, s-au găsit 4 flacoane și o seringă pe un geam (probabil pe toc) care dovedeau că tânărul a făcut tratament vacilor ceea ce este interzis.
Adică, cum ar veni, tot mortul e de vină. Nu spunem că Daniel Coroamă nu ar avea partea lui de vină că nu și-a primit subvențiile, dar a investit aproape o jumătate de million de euro de-a lungul a șapte ani cu speranța că va munci la el în țară și nu va mai fi slugă printre străini. Cum spune tânărul „mai bine sclavul vacilor mele decât la mâna străinilor”.
Nu vrem să se înțeleagă că statul ar trebui să acționeze mai cu suflet. Ar fi aproape imposibil să ceri unor inspectori să se gândească la cât prăpăd pot lăsa în urmă prin decizii profesional corecte sau măcar pe acolo. Însă dacă în Franța sau chiar în Austria un fermier care vrea să crească vaci și a pus la bătaie un sac de bani cu care și-ar fi putut asigura un viitor liniștit, ar fi la un pas de faliment (acest tânăr care poate că a greșit din neștiință sau indolență, deși a scos listingul convorbirilor telefonice în care se poate vedea limpede că l-a sunat și de 10 ori pe zi pe medicul veterinar concesionar), aceste state au măsuri de prevenție și de ajutor. În speranța că vor păstra un fermier pentru viitor, nu că vor „câștiga” un posibil candidat la suicid.
Ne gândim cu milă la aceste animale de certă valore genetică care se topesc pe picioare și poate vor ajunge mâncare pentru câinii sau pisicile orășenilor. În loc să producă lapte și bunăstare pentru o familie care și-a amanetat viitorul.
Cei doi frați care au muncit prin Austria să strângă bani se vor întoarce în străinătate ca să poată achita datoriile pe care le-au acumulat în ultimii ani. Iar țara va avea numai de pierdut pentru că nu au gândit și politici de sprijin nu numai de control și pedepsire!