Vasile Dicu, ciupercar din judeţul Galaţi, nu-şi ascunde nemulţumirea legată de faptul că este impozitat de către Fisc ca şi cum ar cultiva o suprafaţă de pământ. Iată cum ne explică drumul mişcării hârtiilor prin hăţişul unei birocraţii excesive şi interpretarea obtuză a organelor fiscale.
„Eu nu deţin teren agricol, cresc ciuperci în spaţii protejate. Conform legistaţiei în vigoare trebuie să mă înscriu în Registrul fermelor. Deci, fac o hârtie ca să fiu trecut în Registrul fermelor. Dar, ca să mă înscriu în Registrul Fermelor, trebuie să fiu înscris la APIA. Atunci, fac o cerere la APIA prin care solicit subvenţie pentru cultivarea ciupercilor, o înregistrez, dar mi se spune că nu se acordă sprijin pentru ciuperci! Cu hârtia care mi se eliberează mă duc la Registrul fermelor, arăt că sunt înregistrat la APIA, dar nu primesc subvenţie. Mai apoi, în baza acelei declaraţiei de la APIA, vine ANAF şi mă impozitează ca şi cum aş cultiva pe pământ! Dar eu nu am teren agricol! Eu nu cultiv pe sol, pe pământ! Asta este România reală, nu ceea ce se spune şi se vede la televizor! Parafrazând o „teleexpresie” care a făcut epocă, pot spune că noi, fermierii, „trăim în România reală şi birocraţia ne omoară tot timpul!”
O nouă victimă a Politicii Agricole Comune
Vasile Dicu a continuat devoalând „atenţia” de care „se bucură” ciupercarii români din partea celor ce ne conduc, atenţie care e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. „Nu demult, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR), Eugen Băjenaru, şi-a dat demisia în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a elimina ciupercile de pe lista produselor agricole care vor primi sprijin cuplat prin schema de plată care se acordă prin Politica Agricolă Comună, în perioada 2015 – 2020”.
Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne părerea ta!