Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Vocea fermierului: Aveţi PRODUCŢII RECORD? Luaţi PREŢURI ISTORICE de aici!

Publicat: 28 august 2017 - 14:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Declaraţiile din cale afară de optimiste privind producţiile record sau istorice din agricultură ale guvernanţilor au pus pe jar fermierii.

Reamintim intervenţia publică a premierului Mihai Tudose făcută înaintea unei şedinţe de Guvern de la începutul lunii august: “se pare că o să avem cele mai mari producţii pe câteva articole, practic: grâu, floarea-soarelui sunt producţii record!” Şi răspunsul prompt al ministrului Agriculturii, Petre Daea, tot în acel… format: “Domnule prim-ministru, nu vă contrazic, ci vă confirm prin date pe care le vom acumula peste câteva zile şi pe care o să le aduc în Guvern pentru a se cunoaşte exact”.

Nici Liviu Dragnea nu a vrut să stea departe de scenă. Iată ce declara la 22 august: “Avem producţii istorice în 2017, în România. La grâu, secară şi triticale s-a depăşit o producţie de 10 milioane ce tone, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum în România. La rapiţă sunt 1,7 milioane de tone, cea mai mare producţie din istoria acestei ţări. De asemenea, la mazăre avem 300.000 de tone, iar producţia la orz şi orzoiacă este cea mai mare din ultimii 23 ani ani”.

“Când spui că ai producţii record, în buza recoltatului, rămâi cu buza umflată?”
Inginerul agronom Marius Ionescu – Mălăncuş, directorul tehnic al unei societăţi cu profil agricol din judeţul Dâmboviţa, s-a arătat destul de afectat de aceste declaraţii. În opinia sa, acestea ar fi contribuit la stabilizarea preţurilor pe piaţă, dar nu în beneficiul producătorilor agricoli.
“Cum poţi, în buza recoltatului, să spui că avem producţii record? – s-a întrebat profund revoltat agronomul. Şi aşa traderii stau pe noi. Cu asemenea, declaraţii le dai apă la moară: «Aaaa! Aveţi producţii record, luaţi preţuri record de aici»!”

malancus-vocea_b

“În preţul ăsta, las floarea pe câmp!”
Pentru Marius Ionescu – Mălăncuş, preţurile sunt derizorii, o bătaie de joc. Iată cum gândeşte: “Eu floarea am dat-o, anul trecut, la preţul de 1.350 lei tona. Acum am încheiat contract pe o anumită cantitate la 1.310 lei/t. Nici acest preţ nu mă mulţumeşte. E undeva cu 13 la sută mai puţin decât în 2016, iar mie nu mi-a crescut producţia cu 13 procente. Acum recoltez floarea-soarelui şi mi se oferă şi 1.230 lei/tonă. «Nu o dau, domnule, în banii ăştia; mai bine o las pe câmp, nu pot să fac aşa ceva»!

Când hectarul are o altă… dimensiune!
“Când îi mai văd şi p’ăştia cu producţii record, m-apucă damblaua!... Bat câmpii cu talent! La mine în fermă hectarul are 10 mii de mp! Din păcate, în agricultură mai e un fenomen, unii se laudă cu producţii mari la hectar, probabil că are altă dimensiune hectarul. Am colegi pe zonă, nu vă ascund, au obţinut trei-patru tone în medie la păioase şi au declarat mult mai mult. Probabil că este o altă unitate de măsură a hectarului şi eu nu ştiu! Eu nu pot să spun că am făcut 5 tone/ha şi în realitate am 3, că nu-mi creşte venitul; eu nu umblu după imagine, nu mă interesează politica şi nici producţiile record sau istorice, dacă nu sunt adevărate”, a opinat specialistul.

Acesta a continuat, susţinând că “nu suntem o superfermă, lucrăm o suprafaţă de aproape 500 hectare, dar facem tehnologie ca la carte, avem utilaje moderne cu ajutorul cărora realizăm lucrările la timp şi la o calitate optimă”.

Un an agricol cu producţii şi preţuri istorice!
“Pe mine mă nemulţumesc preţurile, mi se pare că este bătaie de joc, nu pot să fie mai mici de la an la an în care în condiţiile în care producţia nu sare. Am avut un grâu destul de slab din cauza căldurilor excesive şi a ploilor abundente. Boabele au cunoscut fenomenul de şiştăvire, greutatea hectolitrică a fost destul de slabă, cu toate că au avut şi proteină, şi gluten; au fost uşoare. În luna iulie a plouat peste 200 litri pe mp, plantele ajunse la supracoacere, pe unele le-au scuturat ploile, arşiţa a şiştăvit boabele. Abia am reuşit să fac 5 tone/ha. A trebuit să vindem grâul undeva în jur de 60 de bani kilogramul. Preţ mic! Nici la cultura de rapiţă nu a fost mai bine, aceleaşi probleme, dar am reuşit să comercializăm la 1.550 lei tona. De mazăre, nu mai pomenesc! Anul agricol e bun, dar putea fi şi mai bun, din punctul meu de vedere dacă preţurile, ca şi producţiile, nu ar fi fost… istorice!”, a concluzionat inginerul Marius Ionescu – Mălăncuş.

Vizualizat: 2526 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

25 noiembrie 2020 - 09:07

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI! ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Mai mulți fermieri au fost amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP pentru tractoare, avertizează RodBun, producător și distribuitor de semințe, pesticide și îngrășăminte, pe pagina sa Facebook.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

25 noiembrie 2020 - 08:37

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

23 noiembrie 2020 - 16:43

VIN BANII PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat acum, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, 23 noiembrie 2020, că a suplimentat banii pentru plățile fermierilor. Premierul a precizat că plățile pentru care a fost nevoie de bani în plus sunt ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură și despăgubirile pe hectar pentru pierderile cauzate de secetă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii