Adama
Vinasa Rompak

VOCEA FERMIERILOR TREBUIE AUZITĂ! SUBVENȚIILE APIA DEPIND DE VOI!

Publicat: 25 iunie 2019 - 12:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

URGENT! NU-I LĂSAȚI PE ALȚII SĂ DECIDĂ ÎN LOCUL VOSTRU! Fermierii români trebuie să-și impună acum voința! Opiniile pot schimba soarta subvențiilor care vor fi acordate în agricultură în perioada 2021-2027. Fermierii trebuie să pună punctul pe i. Ei sunt chemați să completeze un chestionar despre viitoarele plăți directe.

În vederea finalizării Planul Național Strategic pentru perioada 2021-2027, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală adresează tuturor actorilor interesați rugămintea de a completa “Chestionarul cu privire la Planul Național Strategic în contextul Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027”, publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro – secțiunea Dezvoltare Rurală).

APASĂ AICI SĂ COMPLETEZI CHESTIONARUL! 

Chestionarul trebuie transmis până în data de 31.07.2019, la adresa de e-mail pns2021@madr.ro, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

În prezent, cele trei regulamente ce vizează Politica Agricola Comună, respectiv planurile strategice, finanțarea, gestionarea și monitorizarea, organizarea comună de piață, sunt în plin proces de analiză și negociere, căutându-se cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă.

Acum este momentul, fermieri, să vă impuneți voința!

Propunerea Comisiei prevede o abordare în care statele membre vor avea mult mai multă flexibilitate în elaborarea intervențiilor și în garantarea rezultatelor.

Elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea documentelor de programare națională trebuie să respecte principiul european al parteneriatului și să se realizeze pe baza unor proceduri transparente.

Ministerul Agriculturii răspunde nevoilor-cheie identificate la nivelul Uniunii Europene și implicit la nivelul țării noastre privind sprijinul pentru finanțarea investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală.
În prezent, cele trei regulamente ce vizează Politica Agricola Comună, respectiv planurile strategice, finanțarea, gestionarea și monitorizarea, organizarea comună de piață, sunt în plin proces de analiză și negociere, căutându-se cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă.

chestionar-pns_b

Chestionarul cuprinde 13 întrebări. AGROINFO vă spune care sunt acestea:

1. Date personale.
2. Persoana chestionată este/reprezintă*: fermier  ONG  Institut de cercetare/stațiune   Universitate/facultate/liceu  Grup de producători  Cooperativă  Altă formă asociativă   Consiliu local/Primărie  GAL  Asociații reprezentative  Altele
3. Sectorul în care activează* persoana chestionată: zootehnic  vegetal  legume - fructe  nonagricol  mixt (vegetal și zootehnic)  îmbunătățiri funciare  cercetare/inovare  mediu și climă  industrie alimentară  silvicultură  administrație publică  tehnologia informației  financiar/asigurări  altele
4. Aveți cunoștință de viitoarea Politică Agricolă Comună și de ce presupune aceasta? Dacă răspunsul este nu, nu se mai continuă chestionarul.

5. Conform proiectului de Regulament sunt prezentate 9 obiective specifice. În acest sens, vă rugăm să notați cele 9 obiective de la 1 la 9 în funcție de importanța necesității de finanțare ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 9 corespunde nivelului foarte important. Fiecărui obiectiv i se va atribui o notă diferită.

Sprijinirea veniturilor fiabile ale fermelor și a rezilienței în întreaga Uniune, în vederea îmbunătățirii securității alimentare;
Îmbunătățirea orientării spre piață și sporirea competitivității, inclusiv punerea unui accent mai puternic asupra cercetării, tehnologiei și digitalizării;
Îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric;
Contribuirea la energia sustenabilă, precum și la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea;
Promovarea dezvoltării sustenabile și a gospodăririi eficiente a unor resurse naturale precum apa, solul și aerul;
Contribuirea la protejarea biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor;
Atragerea tinerilor fermieri și facilitarea dezvoltării întreprinderilor din zonele rurale;
Promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei și a silviculturii sustenabile.
Îmbunătățirea răspunsului dat de agricultura UE exigențelor societale referitoare la hrană și la sănătate, inclusiv la alimentele sigure, hrănitoare și sustenabile, la deșeurile alimentare și la bunăstarea animalelor.

6. Vă rugăm să notați de la 1 la 5 în funcție de importanță, intervențiile de mai jos, permise de propunerea de Regulament pentru următoarea perioadă de programare, ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 5 corespunde nivelului foarte important. Se poate acorda același nr. de puncte pentru mai multe intervenții.
TIP DE INTERVENȚIE
1. Angajamente în materie de mediu și climă  
2. Constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone 
3.Dezavantaje specifice anumitor zone, generate de anumite cerințe obligatorii 
4. Investiții 
5. Instalarea tinerilor fermieri și înființarea întreprinderilor rurale  
6. Instrumente de gestionare a riscurilor 
7. Cooperare 
8. Schimb de cunoștințe și informare  

7. Vă rugăm să notați de la 1 la 5 în funcție de importanța necesității de finanțare a sectoarelor/subsectoarelor/temelor de mai jos ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 5 corespunde nivelului foarte important. Se poate acorda același nr. de puncte pentru mai multe intervenții sectoare/subsectoare/teme.

agricultură - sector zootehnic 
agricultură – sector vegetal 
industrie alimentară 
irigații 
silvicultură 
pomicultură si legumicultură 
infrastructura rurală și servicii de bază 
patrimoniu cultural 
formare profesională și consultanță 
protecția mediului 
instrumente financiare 
activități non-agricole (IMM-uri, turism, meșteșugărit) 
LEADER 
inovare 
asociere și cooperare 
reînnoirea generațiilor 
sprijinirea fermelor mici  
gestionarea riscurilor în agricultură  
economia circulară 
digitalizare, agricultură de precizie 

8. În cadrul sectorului nonagricol, care dintre următoarele domenii considerați că sunt cele mai importante. Vă rugăm să notați de la 1 la 5 în funcție de importanță ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 5 corespunde nivelului foarte important. Se poate acorda același nr. de puncte pentru mai multe domenii.

Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricare produse electrice, electronice) 
Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.) 
Activități turistice (ex: servicii de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică) 
Servicii (ex: medicale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, servicii în tehnologia informației) 

9. Vă rugăm să completați în caseta de mai jos tipurile de investiții neproductive care ar trebui finanțate prin intermediul Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027
(maxim 1000 caractere)

10. Având în vedere actuala perioadă de programare (PNDR 2014-2020) și viitoare Politică Agricolă Comună (PAC), vă rugăm să completați în tabelul de mai jos informațiile solicitate.

Tabelul cuprinde următoarele întrebări:
Care au fost punctele slabe ale PNDR 2014-2020? (maxim 1000 caractere)
Care au fost punctele tari ale PNDR 2014-2020? (maxim 1000 caractere)
Care sunt recomandările dvs.cu privire la viitoarea PAC? (maxim 1000 caractere)

11. Vă rugăm să completați în caseta de mai jos tipurile de intervenții cele mai potrivite a se realiza prin LEADER (de ex. Investiții sociale, investiții publice, sprijinirea activităților nonagricole)
12. Vă rugăm să completați în caseta de mai jos valoarea maximă optimă a unui proiect finanțat prin LEADER
13. Considerați că dezvoltarea de sate inteligente în mediul rural prin intermediul LEADER ar contribui la dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din România?
(se răspunde cu da sau nu)

ATENȚIE! TERMENUL LIMITĂ ESTE 31 IULIE 2019!


Vizualizat: 2887 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii