URGENT! NU-I LĂSAȚI PE ALȚII SĂ DECIDĂ ÎN LOCUL VOSTRU! Fermierii români trebuie să-și impună acum voința! Opiniile pot schimba soarta subvențiilor care vor fi acordate în agricultură în perioada 2021-2027. Fermierii trebuie să pună punctul pe i. Ei sunt chemați să completeze un chestionar despre viitoarele plăți directe.
În vederea finalizării Planul Național Strategic pentru perioada 2021-2027, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală adresează tuturor actorilor interesați rugămintea de a completa “Chestionarul cu privire la Planul Național Strategic în contextul Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027”, publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro – secțiunea Dezvoltare Rurală).
APASĂ AICI SĂ COMPLETEZI CHESTIONARUL!
Chestionarul trebuie transmis până în data de 31.07.2019, la adresa de e-mail pns2021@madr.ro, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
În prezent, cele trei regulamente ce vizează Politica Agricola Comună, respectiv planurile strategice, finanțarea, gestionarea și monitorizarea, organizarea comună de piață, sunt în plin proces de analiză și negociere, căutându-se cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă.
Acum este momentul, fermieri, să vă impuneți voința!
Propunerea Comisiei prevede o abordare în care statele membre vor avea mult mai multă flexibilitate în elaborarea intervențiilor și în garantarea rezultatelor.
Elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea documentelor de programare națională trebuie să respecte principiul european al parteneriatului și să se realizeze pe baza unor proceduri transparente.
Ministerul Agriculturii răspunde nevoilor-cheie identificate la nivelul Uniunii Europene și implicit la nivelul țării noastre privind sprijinul pentru finanțarea investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală.
În prezent, cele trei regulamente ce vizează Politica Agricola Comună, respectiv planurile strategice, finanțarea, gestionarea și monitorizarea, organizarea comună de piață, sunt în plin proces de analiză și negociere, căutându-se cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă.
Chestionarul cuprinde 13 întrebări. AGROINFO vă spune care sunt acestea:
1. Date personale.
2. Persoana chestionată este/reprezintă*: fermier ONG Institut de cercetare/stațiune Universitate/facultate/liceu Grup de producători Cooperativă Altă formă asociativă Consiliu local/Primărie GAL Asociații reprezentative Altele
3. Sectorul în care activează* persoana chestionată: zootehnic vegetal legume - fructe nonagricol mixt (vegetal și zootehnic) îmbunătățiri funciare cercetare/inovare mediu și climă industrie alimentară silvicultură administrație publică tehnologia informației financiar/asigurări altele
4. Aveți cunoștință de viitoarea Politică Agricolă Comună și de ce presupune aceasta? Dacă răspunsul este nu, nu se mai continuă chestionarul.
5. Conform proiectului de Regulament sunt prezentate 9 obiective specifice. În acest sens, vă rugăm să notați cele 9 obiective de la 1 la 9 în funcție de importanța necesității de finanțare ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 9 corespunde nivelului foarte important. Fiecărui obiectiv i se va atribui o notă diferită.
Sprijinirea veniturilor fiabile ale fermelor și a rezilienței în întreaga Uniune, în vederea îmbunătățirii securității alimentare;
Îmbunătățirea orientării spre piață și sporirea competitivității, inclusiv punerea unui accent mai puternic asupra cercetării, tehnologiei și digitalizării;
Îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric;
Contribuirea la energia sustenabilă, precum și la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea;
Promovarea dezvoltării sustenabile și a gospodăririi eficiente a unor resurse naturale precum apa, solul și aerul;
Contribuirea la protejarea biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor;
Atragerea tinerilor fermieri și facilitarea dezvoltării întreprinderilor din zonele rurale;
Promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei și a silviculturii sustenabile.
Îmbunătățirea răspunsului dat de agricultura UE exigențelor societale referitoare la hrană și la sănătate, inclusiv la alimentele sigure, hrănitoare și sustenabile, la deșeurile alimentare și la bunăstarea animalelor.
6. Vă rugăm să notați de la 1 la 5 în funcție de importanță, intervențiile de mai jos, permise de propunerea de Regulament pentru următoarea perioadă de programare, ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 5 corespunde nivelului foarte important. Se poate acorda același nr. de puncte pentru mai multe intervenții.
TIP DE INTERVENȚIE
1. Angajamente în materie de mediu și climă
2. Constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone
3.Dezavantaje specifice anumitor zone, generate de anumite cerințe obligatorii
4. Investiții
5. Instalarea tinerilor fermieri și înființarea întreprinderilor rurale
6. Instrumente de gestionare a riscurilor
7. Cooperare
8. Schimb de cunoștințe și informare
7. Vă rugăm să notați de la 1 la 5 în funcție de importanța necesității de finanțare a sectoarelor/subsectoarelor/temelor de mai jos ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 5 corespunde nivelului foarte important. Se poate acorda același nr. de puncte pentru mai multe intervenții sectoare/subsectoare/teme.
agricultură - sector zootehnic
agricultură – sector vegetal
industrie alimentară
irigații
silvicultură
pomicultură si legumicultură
infrastructura rurală și servicii de bază
patrimoniu cultural
formare profesională și consultanță
protecția mediului
instrumente financiare
activități non-agricole (IMM-uri, turism, meșteșugărit)
LEADER
inovare
asociere și cooperare
reînnoirea generațiilor
sprijinirea fermelor mici
gestionarea riscurilor în agricultură
economia circulară
digitalizare, agricultură de precizie
8. În cadrul sectorului nonagricol, care dintre următoarele domenii considerați că sunt cele mai importante. Vă rugăm să notați de la 1 la 5 în funcție de importanță ținând cont de faptul că cifra 1 corespunde nivelului cel mai puţin important, iar cifra 5 corespunde nivelului foarte important. Se poate acorda același nr. de puncte pentru mai multe domenii.
Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricare produse electrice, electronice)
Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.)
Activități turistice (ex: servicii de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică)
Servicii (ex: medicale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, servicii în tehnologia informației)
9. Vă rugăm să completați în caseta de mai jos tipurile de investiții neproductive care ar trebui finanțate prin intermediul Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027
(maxim 1000 caractere)
10. Având în vedere actuala perioadă de programare (PNDR 2014-2020) și viitoare Politică Agricolă Comună (PAC), vă rugăm să completați în tabelul de mai jos informațiile solicitate.
Tabelul cuprinde următoarele întrebări:
Care au fost punctele slabe ale PNDR 2014-2020? (maxim 1000 caractere)
Care au fost punctele tari ale PNDR 2014-2020? (maxim 1000 caractere)
Care sunt recomandările dvs.cu privire la viitoarea PAC? (maxim 1000 caractere)
11. Vă rugăm să completați în caseta de mai jos tipurile de intervenții cele mai potrivite a se realiza prin LEADER (de ex. Investiții sociale, investiții publice, sprijinirea activităților nonagricole)
12. Vă rugăm să completați în caseta de mai jos valoarea maximă optimă a unui proiect finanțat prin LEADER
13. Considerați că dezvoltarea de sate inteligente în mediul rural prin intermediul LEADER ar contribui la dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din România?
(se răspunde cu da sau nu)
ATENȚIE! TERMENUL LIMITĂ ESTE 31 IULIE 2019!