Pentru agricultori, ultima lună a sezonului cald aduce cu sine intensificarea activităţilor din câmp.
Lunga vară fierbinte a permis eliberarea terenurilor de resturile vegetale, continuarea lucrărilor de arat pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm, dar şi pregătirea patului germinativ şi semănatul rapiţei de toamnă şi a cerealierelor (orz şi grâu). Sigur, în zonele afectate de seceta pedologică, ritmurile vegetative ale culturilor sunt vădit stânjenite.
„Seceta nenorocită dijmuieşte serios din recoltă”
E mare jale cu seceta, pentru că s-a instalat exact când plantele aveau mare nevoie de apă. Sunt fermieri care au compromise culturile înfiinţate în primăvară în proporţie de sută la sută. În multe locuri din judeţ, porumbul nici măcar nu a polenizat, floarea-soarelui e la fel, nenorocită, pe arealuri destul de mari. În general, apreciem gradul de afectare ca fiind de minim 30 la sută din culturi, ne-a declarat inginerul Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Botoşani.
Fermierul moldovean a susţinut că precipitaţiile căzute neuniform la începutul lunii august, între 0 şi 30 l/mp, ajută într-o oarecare măsură la pregătirea terenurilor pentru însămânţările de toamnă. El speră, ca toţi fermierii botoşăneni, să nu înregistreze pierderi atât de mari la porumb, la soia şi la floare.
Află cum a afectat seceta culturile din alte zone ale ţării, citind articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 august 2016!