AGROINFO.RO Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că restanțele din 2019 la plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură sunt achitate fermierilor începînd de luni, 10 februarie 2020. Anunțul a fost făcut sâmbătă de directorul general APIA, Adrian Pintea, la Sibiu, la întâlnirea cu asociațiile crescătorilor de ovine și caprine DEZVOLTAREA DURABILĂ ȘI EFICIENTĂ A SECTORULUI OVIN ȘI CAPRIN DIN ROMÂNIA. PLANUL NAȚIONAL STRATEGIC - PAC 2021-2027.
Mulțumesc domnului ministru pentru că este gata și s-a statuat prin hotărâre de Guvern restanța pentru motorină, pentru trimestrele 2 și 3 ale anului trecut. Luni dimineață (10 februarie n.r.), banii vor pleca de la APIA Central către județe și în două-trei zile și aceste sume vor fi plătite către dumneavoastră, le-a spus șeful APIA fermierilor prezenți, sâmbătă, la întâlnirea de la Sibiu.
Potrivit hotărârii de Guvern, suma alocată pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură în anul 2020 este de 411.000,00 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020.
Suma asigură plățile aferente ajutorului de stat la motorină pentru anul 2019, respectiv plăți restante perioada aprilie-iunie 2019, plăți restante perioada iulie–septembrie2019, precum și plăți aferente perioadei octombrie-decembrie 2019.
Fermierii români, eligibili pentru această plată APIA, au primit doar 52% din valoarea ajutorului de stat aferent trimestrului 2 al anului 2019.
Ajutorul de stat la motorină se plătește prin rambursarea diferenței dintre acciza standard la motorină și acciza redusă, practicată pentru motorina utilizată în agricultură.
Valoarea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.