SYNGENTA
Adama

VIN OIERII LA BUCUREȘTI!

Publicat: 24 februarie 2019 - 20:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SE ÎNTÂMPLĂ LUNI LA MINISTERUL AGRICULTURII! Ședință mare la Ministerul Agriculturii cu liderii crescătorilor de ovine! Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de oi vin la București pentru că în 2018 au încasat doar 64% dintr-un ajutor de stat care li se cuvenea pentru menținerea registrelor genealogice ale raselor și pentru testele aferente determinării calității genetice a animalelor.

La București, la Ministerul Agriculturii, sunt invitate luni, 25 februarie, toate asociațiile crescătorilor de ovine care dețin registrele genealogice ale raselor. Pe lângă reprezentanții acestor asociații, vor fi prezenți și cei ai asociațiilor acreditate să efectueze controlul oficial al performanțelor (COP). De data aceasta, reprezentanții asociațiilor care dețin registrele genealogice ar avea tot interesul ca la ședința de luni să participe cât mai mulți oieri care să le susțină cauza.  Și anume, obținerea diferenței din ajutorul de stat plătit asociațiilor pentru anul 2018. Reprezentanții asociațiilor  oierilor susțin că au încasat doar 64% din acest ajutor acordat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice a animalelor. Practic, banii primiți ca ajutor de stat de către asociații sunt pentru membrii asociațiilor, iar costurile pentru înscrierea animalelor în cărțile de rasă și pentru testarea animalelor ar trebui diminuate sau anulate, după caz, pentru oierii care solicită aceste lucruri și sunt înscriși în asociație.

Nu același interes l-au manifestat liderii asociațiilor care dețin cărțile de rasă când au fost ședințe la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ), la sfârșitul lunii ianuarie și la mijlocul lunii februarie, când s-a discutat despre o nouă subvenție pregătită pentru oieri, dar nu pentru toți, doar pentru cei care dețin ferme de elită.

S-a achitat numai 64% din banii cuveniți. Pe noi ne-au convocat cei de la Registrul genealogic, Asociația Păstorul Crișana. Foarte interesant că până acum când se discuta despre fermele de elită, nu eram chemați. Acum am fost chemați și noi. Suntem în drum spre București. Pentru mine este o enigmă de ce se întâmplă doar acum.  Pentru că nu au mai fost bani pentru COP, 80% din oameni i-am dat afară. 33.000 de oi afară din asociație și 100 de fermieri. Asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor nu au mai vrut să încheie contracte cu noi, asociațiile care suntem acreditate pentru COP. Ședința este programată la ora 12, a declarat  crescătorul de ovine Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, pentru AGROINFO.

Săptămâna trecută, printr-un proiect de hotărâre de Guvern care modifică HG 1179/2014 prin care se acordă ajutorul de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice a animalelor, Ministerul Agriculturii a și anunțat că bugetul alocat pentru plata acestui ajutor de stat, la speciile ovine și caprine, a crescut prin comparație cu anul trecut. Pentru 2019, suma alocată este de 37.550.000 lei.

Anul trecut, pentru plata acestui ajutor a fost alocată suma de 32.900.000 lei pentru speciile ovine şi caprine. În decembrie 2018, când cererile de plată depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către asociații depășeau suma alocată, Ministerul Agriculturii a suplimentat suma alocată pentru ovine și caprine cu 3.900.000 de lei. În urma analizei execuției bugetare pe primele 8 luni ale anului 2018, a rezultat că pentru plata serviciilor prestate în anul 2018 la speciile ovine şi caprine este necesară suplimentarea sumei cu 3.900.000 lei, motiv pentru care a fost supusă aprobării prezenta Hotărâre, justifica Ministerul Agriculturii suplimentarea sumei, într-un  proiect de hotărâre de Guvern.

Cu toate acestea, asociațiile oierilor susțin că au încasat doar 64% din ajutorul aferent lui 2018.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.


Vizualizat: 4334 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

17 ianuarie 2025 - 19:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024.

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

16 ianuarie 2025 - 18:34

Syngenta continuă tradiția pe poziția de lider în preemergență și postemergență timpurie la cultura de porumb odată cu lansarea pachetului erbicid Lumax® Dual® Next.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii