Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

VIN OIERII LA BUCUREȘTI!

Publicat: 24 februarie 2019 - 20:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SE ÎNTÂMPLĂ LUNI LA MINISTERUL AGRICULTURII! Ședință mare la Ministerul Agriculturii cu liderii crescătorilor de ovine! Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de oi vin la București pentru că în 2018 au încasat doar 64% dintr-un ajutor de stat care li se cuvenea pentru menținerea registrelor genealogice ale raselor și pentru testele aferente determinării calității genetice a animalelor.

La București, la Ministerul Agriculturii, sunt invitate luni, 25 februarie, toate asociațiile crescătorilor de ovine care dețin registrele genealogice ale raselor. Pe lângă reprezentanții acestor asociații, vor fi prezenți și cei ai asociațiilor acreditate să efectueze controlul oficial al performanțelor (COP). De data aceasta, reprezentanții asociațiilor care dețin registrele genealogice ar avea tot interesul ca la ședința de luni să participe cât mai mulți oieri care să le susțină cauza.  Și anume, obținerea diferenței din ajutorul de stat plătit asociațiilor pentru anul 2018. Reprezentanții asociațiilor  oierilor susțin că au încasat doar 64% din acest ajutor acordat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice a animalelor. Practic, banii primiți ca ajutor de stat de către asociații sunt pentru membrii asociațiilor, iar costurile pentru înscrierea animalelor în cărțile de rasă și pentru testarea animalelor ar trebui diminuate sau anulate, după caz, pentru oierii care solicită aceste lucruri și sunt înscriși în asociație.

Nu același interes l-au manifestat liderii asociațiilor care dețin cărțile de rasă când au fost ședințe la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ), la sfârșitul lunii ianuarie și la mijlocul lunii februarie, când s-a discutat despre o nouă subvenție pregătită pentru oieri, dar nu pentru toți, doar pentru cei care dețin ferme de elită.

S-a achitat numai 64% din banii cuveniți. Pe noi ne-au convocat cei de la Registrul genealogic, Asociația Păstorul Crișana. Foarte interesant că până acum când se discuta despre fermele de elită, nu eram chemați. Acum am fost chemați și noi. Suntem în drum spre București. Pentru mine este o enigmă de ce se întâmplă doar acum.  Pentru că nu au mai fost bani pentru COP, 80% din oameni i-am dat afară. 33.000 de oi afară din asociație și 100 de fermieri. Asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor nu au mai vrut să încheie contracte cu noi, asociațiile care suntem acreditate pentru COP. Ședința este programată la ora 12, a declarat  crescătorul de ovine Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, pentru AGROINFO.

Săptămâna trecută, printr-un proiect de hotărâre de Guvern care modifică HG 1179/2014 prin care se acordă ajutorul de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice a animalelor, Ministerul Agriculturii a și anunțat că bugetul alocat pentru plata acestui ajutor de stat, la speciile ovine și caprine, a crescut prin comparație cu anul trecut. Pentru 2019, suma alocată este de 37.550.000 lei.

Anul trecut, pentru plata acestui ajutor a fost alocată suma de 32.900.000 lei pentru speciile ovine şi caprine. În decembrie 2018, când cererile de plată depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către asociații depășeau suma alocată, Ministerul Agriculturii a suplimentat suma alocată pentru ovine și caprine cu 3.900.000 de lei. În urma analizei execuției bugetare pe primele 8 luni ale anului 2018, a rezultat că pentru plata serviciilor prestate în anul 2018 la speciile ovine şi caprine este necesară suplimentarea sumei cu 3.900.000 lei, motiv pentru care a fost supusă aprobării prezenta Hotărâre, justifica Ministerul Agriculturii suplimentarea sumei, într-un  proiect de hotărâre de Guvern.

Cu toate acestea, asociațiile oierilor susțin că au încasat doar 64% din ajutorul aferent lui 2018.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.


Vizualizat: 3733 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii