EVENIMENT! După 650 de ani de existenţă atestată documentar, iată că în municipiul Brăila a fost organizat primul târg de vinuri. Inițiativa aparține Asociaţiei Danubius Wines (organizaţie ce se ocupă cu educaţia consumatorilor în domeniul vinului, cu accent deosebit pe promovarea oeno-turismului românesc).
Au contribuit la organizarea evenimentului și compania de distribuţie Premium Wines Distribution (ce livrează vinuri pentru reţeaua HoReCa în judeţele Brăila şi Galaţi), cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Brăila şi a Casei de Cultură din Brăila.
De asemenea, pentru reuşita deplină a acestui eveniment s-au alăturat şi companiile: Carrefour Brăila, Kiss Fm Brăila, Unita Turism - Hotel Traian - Brăila, My Security Brăila, Hochland, Delaco, Est Motors - Ford Brăila, Brăila Chirei, Vinul.ro, GeorgeFoto.ro.
Târgul s-a desfăşurat pe durata a trei zile (20 - 22 iulie 2108), timp în care vizitatorii brăileni, consumatori şi iubitori ai vinurilor nobile prezenţi au putut degusta peste 150 de vinuri diferite de la diverşi producători din ţară, dar şi de peste hotare.
Evenimentele conexe ale Târgului de vinuri - VIN la Dunăre! care au dat rotunjime şi substanţă, conturând succesul au fost: Wine Roulette cu Istvan Pentek, Masterclass cu pahare Riedl, susţinut de Vali Ceafalău, ambasador Riedl în România, Masterclass de Bordeaux-uri mature, de la crame de top şi vintage-uri deosebite, condus de Ciprian Haret, dar şi degustări de miere de albine şi produse derivate.
De mare interes din partea publicului s-a bucurat “România în 10 struguri! Degustarea de vinuri din diferite soiuri româneşti”, prilej cu care bloggerul pasionat de istorie George Mitea a reuşit să redea un câmpei din istoria vinului. Astfel, vizitatorii au redescoperit varietăţile de struguri din cele mai reprezentative podgorii româneşti, dar şi soiurile mai rar întâlnite de Mustoasă de Măderat sau Novac, au sorbit cu nesaţ poveştile legate de istoria vinului Fetească neagră, controversele din jurul soiului Fetească regală, dacă Tămâioasa românească este într-adevăr românească, precum și justețea legendei privind Grasa de Cotnari, Ștefan cel Mare și Matei Corvin!
Vinurile prezentate în cadrul “turului lichid” al României în au fost: CVC Colocviu la Viena spumant din Frâncușă – brut natur; CVC Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari - sec; Prince Stirbey Crâmpoșie selecţionată - sec; Liliac Fetească Regală - sec; A. Vişinescu Artisan Tămâioasă românească – sec; Hermeziu Cest Soir Busuioacă de Bohotin – sec; Vinarte Negru de Drăgășani – sec; Ştirbey Novac - sec; Davino Monogram Fetească Neagră – sec şi Balla Geza Clarus spumant din Mustoasa de Maderat – brut.
15 expozanţi cu peste 150 de vinuri
„Este primul târg de vinuri în Brăila după 650 de ani de atestare documentară. Am urmărit să aducem brăilenilor cât mai multe crame şi cât mai multe sortimente de vinuri. Am avut 15 expozanţi, dintre care un producător de vinuri cu cramă din Republica Moldova, un importator de vinuri din afara României, un producător de miere de albine, dar şi un magazin specializat în desfacerea vinurilor din Brăila.
Din păcate, participarea a fost destul de redusă, nu ştim motivele, cu toate că noi am promovat evenimentul pe toate canalele şi mijloacele media. Supărarea noastră, ca să zic aşa, a fost că proprietarii de restaurante nu şi-au dat foarte mult osteneala să participe, deşi evenimentul a fost organizat şi în interesul lor. Una peste alta, fiind prima ediţie, noi suntem mulţumiţi de modul cum s-au desfăşurat lucrurile”, ne-a declarat Iulian Grigorescu, principalul organizator, omul care a dat viaţă acestui proiect.
Mierea de albine – “aurul zeilor”
În ultima zi a Târgului, brăilenii prezenţi au descoperit fascinanta lume a albinelor, degustând şi învăţând cum şi ce să aprecieze la "aurul zeilor".
“Am avut un stand cu 10 produse apicole din stupina mea Loriana din Dobrogea. Astfel, publicul vizitator avizat a avut ocazia să remarce diferenţele dintre mierea de rapiţă, salcâm, tei, mur, amorfă, mană, polifloră şi floarea soarelui, precum şi să constate beneficiile oferite de produsele apicole apilarnil şi lăptişor de matcă. De asemenea, a încercat o băutură alcoolică pe bază de miere de albine. În cadrul evenimentului, copiii au avut ocazia să fie Regina Albinuţa şi Regele Albinel şi să înveţe să se hrănească sănătos cu delicatese din miere, să facă poze în costum de apicultor şi să primească diploma “Apicultorul cel Isteţ”, ne-a declarat Dan Iorga, un cunoscut crescător de albine brăilean.