Videoconferință despre subvenții și controale! Ioan Merca, directorul general al Agenției Naționale de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a avut, marți, 5 ianuarie, o videoconferință de aproape 5 ore cu toți șefii Centrelor județene APIA din țară. Iată ce s-a discutat!
Șefii Agenției de Plăți din toată țara sunt instruiți pentru campania de follow-up a controalelor prin teledetecție. Ce se va întâmpla, de fapt? Compania Gauss care execută aceste operațiuni de verificare a tuturor parcelelor agricole prin teledetecție a finalizat rapoartele și le-a înaintat Agenției de Plăți. Rapoartele Gauss au generat zeci de mii de coduri de neconformitate pentru fermierii români. Toate aceste neconformități înseamnă tot atâtea tăieri din subvenții, fermieri cu mai puțini bani în buzunar.
Codul de neconformitate este orice neconcordanță între cele declarate de fermier în cererea unică de plată și hărțile făcute de prestator, în cazul de față firma Gauss. De exemplu, fiecare cultură este identificată pe hărțile Gauss printr-o culoare. Dacă fermierul a declarat că pe o parcelă cultivă sfeclă și acolo prestatorul constată că sunt cartofi înseamnă că avem de-a face cu o neconformitate care primește un cod. Aparatura de care dispune prestatorul captează căldura emanată de fiecare cultură și o transformă într-o anumită culoare. Pe hărțile A3, fiecare cultură este astfel marcată cu o altă culoare.
Vezi aici mai multe detalii despre compania Gauss și controalele prin teledetecție!
Să dăm și un alt exemplu. Avem trei fermieri cu câte 5 hectare cultivate cu porumb, în total 15 hectare, și în urma controlului prin teledetecție rezultă doar 14,50 hectare cultivate cu porumb, iar e vorba de o neconformitate. Sunt chemați toți cei trei fermieri, ca să vedem care dintre ei a făcut o supradeclarare. Poate să se mai întâmple și altceva. Să nu fie vorba de supradeclarare. Cultura să fie distrusă pe o porțiune de mistreți sau de alte animale sălbatice.
Practic, campania de follow-up înseamnă întâlniri cu fermierii pe toate aceste coduri de neconformitate. Fermierul are posibilitatea să conteste raportul întocmit de Gauss. În aceste condiții, inspectorul APIA face o vizită rapidă în teren, la exploatația agricolă respectivă și întocmește un raport comasat. Adică, APIA are posibilitatea de a suprascrie datele de la Gauss în cazul în care fermierul are dreptate. În județul Mureș, din rapoartele Gauss avem aproximativ 2.000 de fermieri cu coduri de neconformitate dintr-un total de 28.000 de fermieri, declară, exclusiv pentru Agroinfo, Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș.
Angajații APIA vor avea instruiri în fiecare zi din această săptămână pentru campania follow-up. Controalele administrative și cele clasice, de pe teren sunt finalizate.