CIOBANII LA MINISTRUL AGRICULTURII PETRE DAEA! Crescători de ovine din județele Alba, Argeș, Bihor, Brașov, Sibiu și Hunedoara sunt ASTĂZI la Ministerul Agriculturii. Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp din Bihor, Dan Petrescu din Argeș, Ioan Suciu din Brașov și alți oieri care li s-au alăturat au discutat deja cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu și cu directorul ANZ, Lelior Iacob.
I-am adus la domnul Daea un mior din Bihor! I-am promis că-i aduc să-l vadă! A spus Alexandru Ciocaș, crescător de ovine din Bihor, care a adus astăzi, miercuri, un berbec la Ministerul Agriculturii. Nu este un berbec cu certificat de origine și nici înscris în registrul genealogic al rasei Țurcană din care face parte. Dar diferența dintre acest berbec frumos, solid și un alt berbec cu certificat de origine, adus drept dovadă la Ministerul Agriculturii, de Ghiță Ciobanul, se vede cu ochiul liber. Berbecul cu certificat de origine este mult mai mic și pricăjit, iar Ghiță Ciobanul ne-a declarat că are și slabă rezistență la scrapie, ceea ce constituie un pericol pentru turmă. Scrapie este o boală mortală pentru ovine. Odată intrată în turmă trebuie sacrificat întreg efectivul fermei.
VIDEO AICI CU TOT CE S-A ÎNTÂMPLAT LA MINISTERUL AGRICULTURII!
Crescătorii de ovine au venit în București pentru că le-a ajuns cuțitul la os, s-au săturat de atâtea promisiuni și vor dreptate și egalitate între ciobanii din România și chiar între ciobanii europeni. Ciobanii, îmbrăcați în cojoace, și cu berbecii lângă ei, îi cer ministrului agriculturii, Petre Daea, schimbarea criteriilor de eligibilitate pentru cea mai mare subvenție din oierit, sprijinul cuplat.
Sprijinul cuplat să se dea pentru producție de miei, de carne, de brânză și lână. Nu cum se dă acum, pentru berbeci cu certificate de origine. Ia, uitați-vă, cum arată amărâtul ăsta de berbec pe care l-am adus de la mine, de la stână, ca să-l vadă domnul ministrul că numai certificatul de origine este de el. Ce performanță fac io cu berbecul ăsta în turma mea?! Am dat pe el 1.300 de lei și l-am cumpărat ca să demonstrez ce berbeci de rasă cu certificate de origine se vând în țara asta. Cum să fac performanță cu mâțul ăsta, ne-a declarat Ghiță Ciobanul.
Oierii nemulțumiți, strânși astăzi în fața ușii ministrului, acuză că între crescătorii de ovine s-a creat un grup privilegiat care încasează și sprijinul cuplat, 25 de euro/ovină la nivelul anului 2017, dar care ar învârti afaceri profitabile cu așa-ziși berbeci de rasă, vânduți cu miile, și cu certificate de origine suspectate a fi false. Cert este, că bonitarea berbecilor pentru înscrierea în registrele genealogice și eliberarea certificatelor de origine nu a fost făcută corect, spun oierii supărați. Altfel, pe piață nu s-ar fi vândut berbeci slabi, care nu îndeplinesc condițiile unui berbec cu origine, și, culmea, între ei ar fi fost vânduți și berbeci castrați. Și asta, în condițiile în care un criteriu obligatoriu pentru obținerea sprijinului cuplat este proporția un berbec cu origine la 35 de ovine. Concret, cu un berbec cu origine se face montă dirijată cu 35 de ovine femele. Ce montă să se facă dacă berbecul respectiv este castrat?! Ăla e bun, cum se vede, să producă numa certificate de origine, spune Ghiță Ciobanul.
Crescătorii de ovine au mai spus că prețul la miel este o cruntă bătaie de joc. Ciobanii irlandezi vând kilogramul de miel în viu cu 4 euro și noi îl vindem cu 4 lei. Cum să supraviețuim?! O oaie reformă abia o vindem cu 70 de lei! Ne-a declarat un oier din Blaj, care are 500 de oi.
Un alt necaz al ciobanilor, care au îndrăznit să aducă berbecii în inima Bucureștiului și să-i pună sub ferestrele cabinetului ministrului Petre Daea, este atribuirea incorectă a pășunilor.
Am cerut să se schimbe legea pășunilor, dar ce să se mai schimbe, dacă ea a fost dată și subvențiile le iau cine nu trebuie pe 10 ani de acum încolo? Ce facem noi? Noi în 10 ani murim. Noi suntem terminați. Deci e al 2-lea an deja în care pășunile au început să se dea politic, au început să se dea în gașcă, în mafie, în primării, la primari, la popi, la cine nu trebuie să se dea. Noi, ciobanii, suntem terminați. Nu numai noi, tot sectorul. În primul rând nu avem unde să pășunăm animalele. Noi, subvenție nu avem. Dacă cineva crede că cu subvenția ANT pe cap de oaie, 20 de lei, credeți că putem să ținem o oaie sau să creștem ceva e o păcăleală. Se vând berbeci fără buletine de analiză, ne băgăm boala în oi. De unde-i cumpărăm? De la șefii de federații! Ăștia ne reprezintă pe noi! Sunt un grup, sunt câțiva care împreună cu Ministerul Agriculturii au alcătuit o mafie, ne-a declarat Dan Petrescu de la Argeș, unul dintre cei trei crescători români de ovine, primii dealtfel, care au ajuns până la Bruxelles, la instituțiile europene, cu necazurile din oierit.
Am depus nenumărate memorii, la Ministerul Agriculturii, la președintele României, la Guvernul României și am primit doar răspunsuri paralele, a spus Ionică Sterp, crescător de ovine din Bihor.
Ciobanii care-și spun adevărați au strigat sub ferestrele lui Daea: Vrem dreptate! Vrem egalitate între ciobanii din România! Ministrul agriculturii i-a poftit la discuții. Petre Daea nu a stat decât 5 minute cu oierii pentru că a trebuit să plece să inaugureze în Parcul Izvor Ziua Produsului Românesc. Dar le-a promis crescătorilor de ovine că va discuta cu ei, pe îndelete, în această după-amiază. După plecarea ministrului Daea, oierii au intrat la discuții cu secretarul de stat MADR, Daniel Botănoiu, și cu directorul Agenției Naționale de Zootehnie, Lelior Iacob. Ciobanii ne-au spus că au discutat punctual despre criteriile de acordare a sprijinului cuplat și pășuni.
În așteptarea ministrului agriculturii, ciobanii au dat de mâncare celor doi berbeci chiar în curtea ministerului. Animalele erau obosite de dumul lung și s-au așezat pe pavajul din curte.
AGROINFO va reveni cu informații proaspete.