NU VOR FI ACCEPTAȚI LA PLATĂ! Toți crescătorii de bovine, ovine și caprine care nu au reușit să-și ridice de la primării, în ianuarie 2018, atestatele de producători nu vor beneficia de un ajutor de stat, ne dezvăluie un consilier al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Vina nu le aparține fermierilor. Și dacă s-ar fi prezentat, punctuali, să ridice aceste înscrisuri, nu ar fi avut ce, pentru că primăriile au primit abia în februarie atestatele.
Primele atestate de producător au fost distribuite către primăriile din țară, după data de 1 februarie 2018, fapt care a avut drept consecință neeliberarea de atestate în luna ianuarie 2018. În aceste condiții toți crescătorii de bovine , ovine și caprine, beneficiari ai prevederilor HG 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, care trebuiau să dobândească atestate in luna ianuarie 2018, valabilitatea atestatelor vechi eliberate în luna ianuarie 2017 expirând, nu vor putea fi acceptați la plată, ne-a anunțat Dan Moroșanu, consilier APIA Bacău.
Cine va răspunde? NIMENI. Cine nu va încasa, pentru ianuarie 2018, ajutorul de stat la care ar fi avut dreptul? Fermierii, crescătorii de animale!
Despre ce ajutor de stat este vorba?
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane de lei.
Crescătorii de animale, membri în asociații, primesc acest ajutor de stat pentru următoarele:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
Decontul pentru aceste servicii se depune lunar la APIA, iar acest ajutor de stat este condiționat de existența atestatului de producător, pentru fermierii persoane fizice. În condițiile în care, pentru decontul pe luna ianuarie, asociația crescătorilor de taurine, de exemplu, nu poate să-mi atașeze pentru beneficiari, fermieri, atestatele de producător, acei fermieri nu pot beneficia de sprijinul respectiv, a explicat consilierul APIA, exclusiv pentru AGROINFO.
Valabilitatea atestatului de producător este de 5 ani de la data emiterii. Atestatul de producător conține o filă distinctă pentru fiecare an, se completează anulal cu datele din registrul agricol și se vizează prin aplicarea ștampilei și a semnăturii comunei, orașului, municipiului, sectorului municipiului București, după caz.