Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VESTEA MULT AȘTEPTATĂ DE MULȚI FERMIERI ROMÂNI!

Publicat: 22 noiembrie 2018 - 07:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2018! FERMIERILOR LI SE PLĂTEȘTE DIFERENȚA DE 28% PENTRU SUBVENȚIA LA MOTORINĂ! Ministerul Agriculturii primește o sumă suplimentară din care urmează să le achite fermierilor români diferența pentru ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, aferent trimestrului II din anul 2018. Proiectul de lege privind rectificarea bugetară se află pe ultima sută de metri. Agricultorii ar putea primi acești bani până la finalul anului 2018.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018 a fost avizat favorabil de către comisiile parlamentare, ultimul aviz fiind cel primit pe 19 noiembrie 2018 de la Comisia pentru transporturi și infrastructură.

Guvernul României alocă Ministerului Agriculturii suma suplimentară de 73,4 milioane de lei pentru plata deconturilor la motorină trimestrul II 2018, se arată în Expunerea de motive la această lege.

rectific-buget_b

Fermierii români care beneficiază de acest ajutor de stat au încasat pentru trimestrul II al acestui an doar 72% din ajutorul la motorină. Bugetul alocat inițial a fost insuficient, iar banii s-au împărțit între toți beneficiarii eligibili din cele trei sectoare din agricultură, vegetal, zootehnie și îmbunătățiri funciare și astfel fiecare a primit doar 72% din suma care i se cuvenea.

La plățile pentru motorină au fost discuții pentru că acum am făcut plata pentru trimestrul II și s-a făcut 72% din suma totală. Atât a intrat. 72% s-a plătit. De ce? Totdeauna așa a fost, dar, într-adevăr, s-a aplicat la trimestrul III sau IV, dar există promisiuni și există o șansă ca la următoarea rectificare bugetară să putem acorda și cei 28% care au fost reținuți. Atât a fost, atât am dat, a declarat Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit informării oficiale APIA, plafonul alocat inițial de Guvernul României pentru plata subvenției la motorină pentru trimestrul II al acestui an a fost de 169.962.842 lei, cu sursă de finanţare de la bugetul național. Acești bani au fost împărțiți la 18.319 beneficiari și o cantitate totală de motorină de 97.764.032,141 litri. Împărțeală între cele trei sectoare din agricultură care beneficiază de acest ajutor s-a făcut așa:

1. Sectorul vegetal 90.131.673,729 litri, în valoare de 156.694.018 lei
2. Sectorul zootehnic 6.891.214,748 litri, în valoare de 11.980.346 lei
3. Sector îmbunătățiri funciare 741.143,664 litri, în valoare de 1.288.478 lei

Așadar, fermierii au primit doar 72% din pricină că nu mai erau bani, la momentul la care s-a plătit ajutorul de stat. Agricultorii mai au de încasat diferența de 28%. Această diferență va fi plătită din suma virată în contul Ministerului Agriculturii la rectificarea bugetară, în condițiile în care această lege este adoptată de Parlamentul României. Deci, fermierii români au mari șanse să încaseze diferența de 28% până la finele anului 2018.

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, atrage atenția parlamentarilor, în Expunerea de motive la proiectul de lege, care sunt riscurile neadoptării acestei legi. Unul dintre riscuri îi vizează direct pe fermierii români. Dacă rectificarea bugetară nu este votată de Parlament, există riscul neasigurării de fonduri pentru deconturi la motorină în trimestrul II 2018.

Ajutorul de stat la motorină se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură. Prețul plătit fermierilor pe litrul de motorină, pentru anul 2018, este de 1,7385 lei/litru.


Vizualizat: 5861 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vaderstad la Agromalim 2019

Vaderstad la Agromalim 2019

Väderstad, reprezentat în România de Titan Machinery, a adus la Agromalim utilajele consacrate şi reprezentative ale companiei suedeze: semănătoarea de cereale păioase Rapid şi semănătoarea Tempo F, model care deţine recordul mondial de semănat plante prăşitoare, la mare viteză şi precizie. Pentru prelucrarea solului Väderstad a expus cultivatorul de mare adâncime şi dezmiriştitor - TopDown şi discul Carrier.
Titan Machinery Romania este importator exclusiv al utilajelor Case IH și Case construction Equipment în România.
Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii