Fermierii care s-au întâlnit cu ministrul agriculturii săptămâna trecută au primit vești în legătură cu subiectul fierbinete al zilei: plata subvențiilor pe 2015! Ce i-a anunțat Achim Irimescu pe agricultorii români nerăbădători să-și vadă în buzunare banii care li se cuvin?
Întâlnirea a trecut aproape neobservată pentru că Ministerul Agriculturii a comunicat abia spre seara zilei de 10 martie 2016 că Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine a avut o discuție cu ministrul agriculturii la Institutul de Biologie și Nutriție Animală din Balotești. Agroinfo a aflat ce veste le-a dat ministrul fermierilor îngrijorați că nu-și vor mai vedea subvențiile restante.
Știm sigur când vin subvențiile. Domnul ministru ne-a spus așa: subvenția pe suprafață facem toate eforturile să o plătim între 1 și 8 aprilie 2016. APIA lucrează ore suplimentare și la sfârșit de săptămână ca să ne poată plăti.
Măcar știm niște date concrete în care se va face plata. Printre rânduri, domnul ministru ne-a lăsat să înțelegem că vina pentru întârzierea plăților este a softului cu care lucrează APIA și care nu ar fi de cea mai bună calitate, declară Toader Neață, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România, în exclusivitate pentru Agroinfo.
Achim Irimescu i-a anunțat pe fermierii prezenți la întâlnirea din 10 martie 2016 că sprijinul cuplat se va plăti la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.
Subvenția pe cap de animal, ajutorul național tranzitoriu (ANT), și sprijinul cuplat unde sunt bani mai mulți se vor plăti la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Domnul ministru ne-a spus: nu pot să fac plățile mai repede, e imposibil! Nu am cum să forțez plata! Odată ce-ți spune că nu poate să dea banii mai repede, ce mai poți să-i faci?! Măcar ne-a liniștit că nu se va întâmpla să ne dea banii mai târziu de începutul lunii iunie, adaugă fermierul.
Termenul limită pentru plata subvențiilor, fixat de Comisia Europeană, este 30 iunie 2016!
Așadar, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va plăti la limită ANT și sprijinul cuplat din zootehnie. Aceeași perioadă de plată ar putea fi valabilă și pentru sprijinul cuplat din vegetal.
Crescătorii de bovine sunt disperați. Prețul furajelor se dublează în primăvară, așa că mulți dintre fermieri renunță la animale din simplul motiv că nu mai au ce să le hrănească.
Subvențiile ar fi fost o gură de aer pentru fermele de vaci. Fermierii și-au vândut pe capete animalele la un preț derizoriu. Kilogramul de carne de vită a ajuns mai ieftin decât kilogramul de fasole, adaugă președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine.
Toader Neață are o fermă de bovine, rasa Holstein, cu 300 de capete și exploatează 500 ha de teren. Din cele 300 de capete, fermierul are eligibile pentru plata sprijinului cuplat 100 de capete. Sprijinul cuplat la vite de carne este 300 euro/cap de animal/an.