SCHIMBĂRI LA PLATĂ. Reduceri și sancțiuni la plată pentru fermierii care nu vor realiza procentul obligatoriu pentru plata pe înverzire.Dacă pentru 2015 și 2016 acest procent era de 5% din întreaga exploatație agricolă, pentru 2017 crește la 7% ! Fermierii trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ, pentru acest procent. Explicațiile despre ce se va schimba la această plată le dă unul dintre șefii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Elementul de noutate al politicii agricole comune (PAC) este schema de plată în cadrul plăților directe pentru practicile benefice pentru climă și mediu (plata pe înverzire n.r.). În 2015-2016 exista obligativitatea ca 5% din exploatația fermierului să îndeplinească aceste condiții cumulativ, diversificarea culturilor, întreținerea suprafețelor de pajiști permanente și prezența zonelor de interes ecologic și dacă aferent acestor ani, fermierii nu realizau procentul de 5% pentru cele trei condiții indeplinite cumulativ, nu erau sancționați.
De exemplu, dacă un fermier are 100 ha și doar 3% din exploatația agricolă îndeplinea procentul de înverzire, nu era penalizat, ci era plătit pentru aproximativ 70 ha la banii pe înverzire.
Din campania 2017, nu numai că acest procent va crește de la 5% la 7%, dar dacă fermierii nu realizează acest procent vor fi sancționați.
De exemplu, dacă fermierul realizează 5,5% , pentru 1,5% vor fi reduceri de la plata aferentă acestei scheme și, probabil, vor fi și sancțiuni. E prematur de spus deoarece nu există deocamdată cadru legislativ, ci doar o directivă europeană la care se va alinia și țara noastră. La acest capitol, pot spune că la nivelul județului Mureș, fermierii au fost bine informați și nu am avut probleme deosebite la plățile pentru această componentă, destul de consistentă, declară Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Mureș.
Pentru campania agricolă 2015, fermierii români au încasat 59,12 euro/ha plata pe înverzire.
APIA Mureș le-a plătit fermierilor 70 milioane de euro pentru campania 2015. Suma include toate schemele de plată, tot ce înseamnă subvenții, acoperite din bugetul alocat României de Uniunea Europeană, dar și subvenții plătite de la bugetul de stat.
Din 28.000 de fermieri care au depus cererea unică de plată doar 150 nu au luat banii pe toate schemele de plată din cauza unor erori de soft care sunt în curs de rezolvare, adaugă șeful APIA Mureș.
(Sursa folosită : Zi de Zi Mureș)