CONTROLUL SE TERMINĂ LA ANUL! Este aproape imposibil să fie finalizată verificarea fermierilor aflați în eșantionul de control clasic, pe teren, până la data de 31 decembrie 2016, susțin surse din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Numărul fermierilor ale căror parcele agricole trebuie verificate în teren de inspectorii APIA a crescut atât de mult încât controlul se va termina abia în anul 2017. Cel mai optimist termen de finalizare ar fi februarie 2017!
De finalizarea controlului clasic, în teren, și a celui prin teledetecție depinde plata subvențiilor europene. Sunt aproape 80.000 de fermieri români prinși în eșantionul de control APIA pentru campania 2016. Acești agricultori nu-și vor primi banii de la Agenția de Plăți decât după finalizarea verificărilor.
Poate operațiunea de control s-ar fi finalizat mai repede, chiar dacă eșantionul este dublu prin comparație cu cel din 2015, dacă nu s-ar fi întâmplat ceva. Comisia Europeană nu a mai avut buget pentru imagini satelitare noi, așa că o parte din fermierii care se aflau în control prin teledetecție a fost trecută la controlul clasic.
Este vorba de același număr de fermieri în eșantionul de control. Dar unii care au fost la controlul prin teledetecție au fost mutați la controlul clasic, în teren. Nu am mai primit imagini noi, satelitare, de la Comisia Europeană din cauza lipsei de buget, și atunci o parte din fermierii care sunt la teledetecție au fost mutați la control clasic în teren.
În toată țara s-a făcut acest transfer de fermieri. Noi am solicitat imagini noi pentru acești fermieri și pentru că nu am primit aceste imagini și fermierii trebuie controlați, nu am avut ce face și i-am mutat la controlul clasic. Nu s-a suplimentat numărul de fermieri din eșantionul de control în niciun județ, a declarat Adrian Pintea, directorul general APIA, exclusiv pentru AGROINFO, la sfârșitul lunii noiembrie 2016.
Pe lângă un eșantion deja generos, centrele județene APIA din țară s-au trezit cu liste suplimentare de fermieri pe care trebuie să-i verifice clasic, în teren. Asta înseamnă că inspectorul APIA bate cu pasul parcelele agricole, le măsoară, verifică e lucrat pământul, nu e lucrat, cultură, etc. deși cu zăpada care s-a așternut în unele zone cam greu să-și dea seama.
Noi nu terminăm controlul înainte de ianuarie, ferbruarie 2017. Avem un eșantion mare la controlul clasic, pe teren. Am avut 1.711 fermieri și mai avem aproape 1.000 de fermieri de controlat în teren. Trecerea fermierilor de la teledetecție la controlul clasic, pe teren, pentru noi a însemnat 11.000 de parcele agricole în plus la control, 15.000 de hectare. Una e controlul prin teledetecție și alta este să te deplasezi prin zăpadă pentru că sunt și zone acoperite cu zăpadă. Deja ne-au ajutat echipe de la APIA Timiș, spune Ioan Marcel Socol, șeful APIA Hunedoara. Nu e singurul județ în această situație.
Din 2014, în fiecare an, numărul fermierilor din eșantionul de control a crescut, aproape că s-a dublat. În 2016, pe lângă dublarea numărului de fermieri a mai intervenit și transferul agricultorilor de la teledetecție la controlul clasic.
Controlul pe teren ar fi trebuit să fie demarat de inspectorii Agenției de Plăți din luna septembrie 2016, susțin surse APIA. Eșantionul de control însă a fost transmis de la București în teritoriu abia în octombrie 2016. Odată cu prelungirea termenului de plată a subvențiilor pentru campania 2015, de la 15 iulie 2016 la 15 octombrie 2016, toate termenele au fost decalate.
Așa cum pentru plățile fermierilor există termene limită și pentru control exista un termen la care acesta trebuia să fie finalizat. Chiar dacă sunt interpretabile regulamentele europene și sunt vehiculate tot felul de termene, data la care ar fi trebuit încheiat controlul este 30 noiembrie 2016. Este și logic să fie așa din moment ce, potrivit regulamentelor europene în vigoare, plata regulară, finală începe de la 1 decembrie a anului de cerere și se încheie la 30 iunie a anului următor.
La 30 noiembrie 2016 era puțin probabil să fie încheiat controlul așa că Agenția de Plăți a anunțat un alt termen de finalizare, 31 decembrie 2016. Nici acest termen însă nu va putea fi respectat.
Fermierii care sunt în eșantionul de control pot fi notificați de către inspectorii APIA care le comunică data și ora efectuării controlului în cazul în care vor să fie prezenți. Controlul însă se poate efectua și-n absența fermierului.