SUBVENȚIE URIAȘĂ! Fermierii români au toate șansele să încaseze o subvenție uriașă și pentru campania agricolă 2016! Cea mai mare subvenție din Europa acordată crescătorilor de bovine nu-și schimbă cuantumul nici pentru 2016! Sunt aproape o mie de euro care li se plătesc fermierilor pe cap de vacă de lapte și peste o mie de euro pentru cei care au ferme de vite de carne.
Valoarea sprijinului cuplat pentru bovine rămâne la aceeași valoare uriașă pe care a avut-o pentru 2015! Subvenția pe care au încasat-o fermierii români, crescători de bovine, a fost de 826 de euro/cap de vacă de lapte/an, iar pentru vitele de carne 1.222 de euro/cap de vită de carne/an.
La vaca de lapte am avut 90.000 de capete de animale pentru care am solicitat sprijinul cuplat în 2015 la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Pe 2016, numărul vacilor de lapte pentru care fermierii solicită sprijinul cuplat a crescut foarte puțin, avem 119.000 de capete de animale la plată. Diferența este mică.
În plus, alocarea financiară pentru 2016, pentru plățile directe, a crescut la 1,7 miliarde de euro. Pentru 2015 am avut un procent de 13% din alocarea financiară care a fost aproximativ 1,6 miliarde de euro. Procentul care ne revine din această alocare rămâne același și pentru 2016, așa că avem mai mulți bani pentru că ne revin 13% dintr-o sumă mai mare, din 1,7 miliarde de euro, declară Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, exclusiv pentru AGROINFO.
Din cele 119.000 de capete de vaci de lapte pentru care se solicită sprijinul cuplat la APIA, în campania 2016, o parte s-ar putea să nu fie eligibilă pentru primirea acestui sprijin astfel că există șanse ca valoarea subvenției să fie chiar mai mare prin comparație cu anul 2015.
La introducerea acestei scheme de plată în noua Politică Agricolă Comună (PAC), Comisia Europeană a fost notificată de România să acorde sprijin cuplat pentru 300.000 de capete de vaci de lapte. Valoarea sprijinului cuplat trebuia să fie 250 de euro/cap de vacă de lapte în campania 2015 și 300 de euro/cap de vită de carne. Criteriile de eligibilitate însă au exclus de la plata acestei subvenții mulți fermieri. români Condiția esențială este ca animalele pentru care se plătește acest sprijin să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei din care fac parte. Se pare că nici pentru 2016 fermierii români nu au reușit să se încadreze chiar dacă unele dintre aceste criterii ar fi fost modirifcate. De exemplu, vârsta bovinelor pentru care se solicită sprijinul ar fi crescut de la 8 ani la 10 ani, numărul minim obligatoriu de animale pentru care se solicită acest sprijin poate fi mai mic de 10 capete, etc.
Și la vaca de carne se mențin tot la același număr ca în 2015. Nu s-au solicitat mai multe animale la plată la APIA. Nu au avut încredere oamenii, nu au crezut că se pot primi banii aceștia, adaugă Frânc.