UN BUGET GENEROS. Uniunea Europeană alocă României un buget de 3,6 milioane de euro pe an pentru un sector din agricultură care a avut grave pierderi în acest an. Este vorba despre sectorul apicol, unde producția de miere a scăzut cu 50%. Vestea vine de la europarlamentarul român Daniel Buda.
Comisia Europeană sprijină sectorul apicol din România cu peste 3,6 milioane de euro pe an în perioada 2017-2019. Oare vom fi în stare să nu ratăm şi aceste fonduri? Apicultorii români se confruntă cu o situație alarmantă, fiind în pericol de faliment. În contextul unei producții de miere extrem de scăzute și cu o cerere mică de pe piața externă, apicultorii au nevoie de soluții imediate pentru a salva acest sector.
O problemă gravă semnalată de apicultori este folosirea neonicotinoidelor pe suprafețe în care agricultorii nu au declarat aplicarea acestui tratament. În consecință, mortalitățile la albine au fost îngrijorătoare. O parte semnificativă a apicultorilor au avut pierderi de până la 80% din populația de albine deținute, ca urmare a tratamentelor nocive utilizate de agricultori.
Mai mult, apicultorii care au produse bio ar putea fi acuzați că mierea pe care o comercializează nu respectă standardele de calitate din cauza folosirii pesticidelor. În aceste condiții, apicultorii propun o serie de soluții prin care acest sector ar putea fi salvat, una dintre acestea fiind cultivarea faceliei și a lucernei tocmai pentru a extinde suprafețele unde nu se utilizează neonicotinoide. Însă lipsa măsurilor şi a fondurilor din sector îi determină pe mulţi apicultori să renunţe la a mai creşte albine, spune europarlamentarul Daniel Buda, într-o postare pe pagina sa de socializare.
Politicianul român spune că apicultorii români ar trebui să fie informați, în timp util, ca să poată beneficia de acest ajutor extrem de important.
Într-o corespondenţă purtată de mine cu Comisia Europeană pe acest subiect, Comisarul European pe Agricultură, domnul Phil Hogan m-a informat că în 7 iulie 2016 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/1102 a Comisiei de aprobare a programelor naționale apicole. Bugetul UE alocat României pentru programul apicol, pentru perioada 2017-2019, este de aproximativ 3,6 milioane euro pe an.
Întrebarea este dacă vom fi în stare să nu ratăm şi aceste fonduri extrem de importante pentru un sector aflat în acest moment în moarte clinică. Gura de oxigen oferită de Comisia Europeană nu trebuie tratată cu superficialitate de instituţiile din România care trebuie să fie preocupate din timp în a pune la dispoziţie apicultorilor toate informaţiile de care aceştia au nevoie pentru a beneficia de fonduri, adaugă europarlamentarul.
Producția de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani.
Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părți a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafețe mici. La mierea de salcâm producția a fost afectată în proporție de 80% — 90%, la rapiță de peste 80%, iar la floarea-soarelui și tei s-a făcut 40 — 45% dintr-o producție normală. În plus, mulți apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producție de 8.000 — 9.000 de tone de miere, a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), pentru Agerpres.
Potrivit declarațiilor ministrului agriculturii, Achim Irimescu, ajutorul de minimis pe care-l primește anul acesta un apicultor român este doar 15 lei/stup.