Adama
Agreena
AGRICOVER

VESTE BUNĂ de la Bruxelles: CRESC SUBVENȚIILE!

Publicat: 12 decembrie 2016 - 16:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RAPORT COMISIA EUROPEANĂ 2016-2026. Vești surprinzătoare despre subvențiile europene de care beneficiază fermierii români! Plățile directe ar putea crește pentru fermierii din România, anunță un raport al Comisiei Europene despre perspectivele piețelor agricole din Uniunea Europeană și a veniturilor fermierilor în perioada 2016-2026.

Declarația ministrului român al agriculturii, Achim Irimescu, despre o echilibrare a subvențiilor la nivel european, este confirmată într-un raport elaborat de Comisia Europeană (CE), după conferința despre agricultură, organizată pe 6 decembrie 2016,  la Bruxelles, la care a participat și președintele CE, Jean Claude Juncker.

Potrivit acestui document, redistribuirea plăților directe între statele membre duce la o creștere treptată a plăților directe în UE-N13, în paralel cu o reducere a acestora în UE-15. UE-N13 sunt statele care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, România fiind inclusă aici. UE-15 sunt statele vechi membre, cum e Franța, Germania, Olanda, unde valoarea subvenției pe suprafață este de două ori mai mare decât cea de care beneficiază fermierii români.

Raportul mai anunță că plățile cuplate acordate agricultorilor din statele membre pot să meargă până la un procent de  8% din pachetul financiar alocat plăților directe  și chiar până la 13%, în situații particulare, sau mai mult, sub rezerva aprobării Comisiei Europene. În 2014, 27 de state membre au decis să aplice un sprijin voluntar cuplat. Între 2015 și 2020, bugetul anual destinat acestor plăți este de 4,2 miliarde de euro, scrie în raport.  Plățile cuplate sunt acordate pe hectar, pentru anumite culturi agricole și cu respectarea unor criterii de eligibilitate, de exemplu producția minimă pe hectar. De asemenea, sprijinul cuplat se acordă și pe cap de animal, în limitele bugetului alocat.  

RAPORT-CE_b

PLATA PE ÎNVERZIRE - ZIE 7%

Raportul vorbește și despre plata pe înverzire sau greening. Comisia Europeană a analizat efectele ecologizării la un an de la introducerea acestei scheme de plată pe suprafață. În urma analizei, a stabilit că, în cadrul componentei de diversificare a culturilor, cultura principală a fermelor în cauză nu ar trebui să depășească 75% din totalul terenului arabil al fermei. Obiectivul este acela de a conserva diversitatea agricolă.

În al doilea rând, componenta de menținere a pajiștilor permanente ar trebui să încetinească declinul zonelor cu pajiști permanente. Se estimează că suprafața totală de pajiști permanente ar putea să crească cu 3% în 2026,  ceea ce nu s-ar fi întâmplat în absența unor măsuri de ecologizare.

Cea de-a treia normă de ecologizare prevede ca 5% din terenul arabil exploatat sau deținut de un agricultor să fie zonă de interes ecologic (ZIE). ZIE poate să crească la 7%, se spune în raport.

În 2015, un procent de 68% din terenul arabil a fost supus acestei cerințe. Scopul ZIE este scăderea semnificativă a terenurilor necultivate. Pentru ZIE, agricultorii români au mai multe opțiuni:
- culturi fixatoare de azot;
- culturi acoperitoare;
- gardurile vii sau fâșii tampon și, mai nou, și suprafețele împădurite.

Fermele sub 15 ha și fermele cu cote mari de pajiști permanente ar fi scutite de respectarea acestei reguli pentru plata pe înverzire. Aceste măsuri de mediu se referă la mulți fermieri și la o cotă foarte mare din suprafața agricolă. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca  nivelurile de producție globale ale UE să fie afectate, spune documentul.

Comisia Europeană a prezentat, în octombrie 2016, amendamente pentru simplificarea plății pe înverzire, printre care introducerea unei interdicții privind utilizarea produselor de protecție a plantelor în zonele de interes ecologic. Acest lucru ar putea avea implicații asupra dezvoltării culturilor fixatoare de azot, cum ar fi culturile de proteaginoase și soia, în viitor, dar nu este luată în considerare în această etapă, se mai spune în raportul CE.

Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), cuantumul plății pe înverzire, pentru campania 2016, este de 57,37 euro/ha prin comparație cu anul 2015 când această plată a ajuns la 59,12 euro/ha.

Vizualizat: 13932 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

ALERTĂ! S-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

ALERTĂ! S-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

11 iulie 2024 - 12:35

ATENȚIE! 

Stimați parteneri,

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată de compania FMC în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele: în săptămâna 1-9 iulie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din a 2-a generație, în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii