Adama
Agreena
AGRICOVER

VESTE BUNĂ de la Bruxelles: CRESC SUBVENȚIILE!

Publicat: 12 decembrie 2016 - 16:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RAPORT COMISIA EUROPEANĂ 2016-2026. Vești surprinzătoare despre subvențiile europene de care beneficiază fermierii români! Plățile directe ar putea crește pentru fermierii din România, anunță un raport al Comisiei Europene despre perspectivele piețelor agricole din Uniunea Europeană și a veniturilor fermierilor în perioada 2016-2026.

Declarația ministrului român al agriculturii, Achim Irimescu, despre o echilibrare a subvențiilor la nivel european, este confirmată într-un raport elaborat de Comisia Europeană (CE), după conferința despre agricultură, organizată pe 6 decembrie 2016,  la Bruxelles, la care a participat și președintele CE, Jean Claude Juncker.

Potrivit acestui document, redistribuirea plăților directe între statele membre duce la o creștere treptată a plăților directe în UE-N13, în paralel cu o reducere a acestora în UE-15. UE-N13 sunt statele care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, România fiind inclusă aici. UE-15 sunt statele vechi membre, cum e Franța, Germania, Olanda, unde valoarea subvenției pe suprafață este de două ori mai mare decât cea de care beneficiază fermierii români.

Raportul mai anunță că plățile cuplate acordate agricultorilor din statele membre pot să meargă până la un procent de  8% din pachetul financiar alocat plăților directe  și chiar până la 13%, în situații particulare, sau mai mult, sub rezerva aprobării Comisiei Europene. În 2014, 27 de state membre au decis să aplice un sprijin voluntar cuplat. Între 2015 și 2020, bugetul anual destinat acestor plăți este de 4,2 miliarde de euro, scrie în raport.  Plățile cuplate sunt acordate pe hectar, pentru anumite culturi agricole și cu respectarea unor criterii de eligibilitate, de exemplu producția minimă pe hectar. De asemenea, sprijinul cuplat se acordă și pe cap de animal, în limitele bugetului alocat.  

RAPORT-CE_b

PLATA PE ÎNVERZIRE - ZIE 7%

Raportul vorbește și despre plata pe înverzire sau greening. Comisia Europeană a analizat efectele ecologizării la un an de la introducerea acestei scheme de plată pe suprafață. În urma analizei, a stabilit că, în cadrul componentei de diversificare a culturilor, cultura principală a fermelor în cauză nu ar trebui să depășească 75% din totalul terenului arabil al fermei. Obiectivul este acela de a conserva diversitatea agricolă.

În al doilea rând, componenta de menținere a pajiștilor permanente ar trebui să încetinească declinul zonelor cu pajiști permanente. Se estimează că suprafața totală de pajiști permanente ar putea să crească cu 3% în 2026,  ceea ce nu s-ar fi întâmplat în absența unor măsuri de ecologizare.

Cea de-a treia normă de ecologizare prevede ca 5% din terenul arabil exploatat sau deținut de un agricultor să fie zonă de interes ecologic (ZIE). ZIE poate să crească la 7%, se spune în raport.

În 2015, un procent de 68% din terenul arabil a fost supus acestei cerințe. Scopul ZIE este scăderea semnificativă a terenurilor necultivate. Pentru ZIE, agricultorii români au mai multe opțiuni:
- culturi fixatoare de azot;
- culturi acoperitoare;
- gardurile vii sau fâșii tampon și, mai nou, și suprafețele împădurite.

Fermele sub 15 ha și fermele cu cote mari de pajiști permanente ar fi scutite de respectarea acestei reguli pentru plata pe înverzire. Aceste măsuri de mediu se referă la mulți fermieri și la o cotă foarte mare din suprafața agricolă. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca  nivelurile de producție globale ale UE să fie afectate, spune documentul.

Comisia Europeană a prezentat, în octombrie 2016, amendamente pentru simplificarea plății pe înverzire, printre care introducerea unei interdicții privind utilizarea produselor de protecție a plantelor în zonele de interes ecologic. Acest lucru ar putea avea implicații asupra dezvoltării culturilor fixatoare de azot, cum ar fi culturile de proteaginoase și soia, în viitor, dar nu este luată în considerare în această etapă, se mai spune în raportul CE.

Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), cuantumul plății pe înverzire, pentru campania 2016, este de 57,37 euro/ha prin comparație cu anul 2015 când această plată a ajuns la 59,12 euro/ha.

Vizualizat: 13964 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Plăți APIA record în trei zile! Suma virată ACUM și lista de fermieri!

Plăți APIA record în trei zile! Suma virată ACUM și lista de fermieri!

21 octombrie 2024 - 07:33

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an pe data de 16 octombrie 2024.

Șef APIA, mesaj plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Șef APIA, mesaj plată subvenții APIA hectar, cap animal!

20 octombrie 2024 - 13:13

Aproape toți fermierii, crescătorii de animale își vor primi avansul APIA pe hectar și cap animal până-n preajma Crăciunului, a anunțat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Harghita, Haschi Andras.

URGENT! Data pentru plata subvenției de 200 euro/ha!

URGENT! Data pentru plata subvenției de 200 euro/ha!

20 octombrie 2024 - 12:45

Termen 29 octombrie 2024 pentru plata ajutorului acordat fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei cumplite.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii