Perioada 20 decembrie 2012 - 02 ianuarie 2013 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal în aproape toată ţara, chiar deosebit de rece, îndeosebi în primele zile ale intervalului.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -15...-1°C, valori mai scăzute cu 1...10°C în raport cu normele climatologice, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -10...6°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -18...-3°C, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzută până la -22°C, îndeosebi la începutul perioadei, în zonele depresionare din estul Transilvaniei.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, vântul va înregistra intensificări în sud-estul şi estul ţării, local cu aspect de viscol, în special în primele zile ale intervalului.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, la culturile agricole şi la speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ, în toate regiunile agricole. Totodată, ca urmare a fenomenului de viscol, pe terenurile cu strat de zăpadă discontinuu, superficial (sub 10 cm) sau chiar absent, temperaturile minime din aer scăzute, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmin <-10...-15...-20°C) a plantelor, vor produce vătămări ale aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor.
Funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
Cultura de rapiţă va înregistra faza de înfrunzire (8-13 frunze), la nivelul întregii ţări. În toate plantaţiile, la speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomiviticole;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la cerealierele de toamnă înfiinţate în epoca optimă.