Afirmaţiile privind scăderea producţiei agricole din cauza condiţiilor meteo nu sunt relevante în acest moment, estimări obiective putând fi făcute doar după ce specialiştii direcţiilor agricole vor realiza evaluările în câmp şi le vor comunica ministerului, începând din luna iunie, precizează ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, după ce reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din Romania (FNPAR), avertizau, acum câteva zile, că datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu circa 7,6% mai redusă.
„Afirmaţiile FNPAR cu privire la scumpiri de preţuri la alimente invocă prognoza meteo şi lipsa unor politici agricole şi estimează pierderi de producţie la anumite culturi (secară, rapiţă, oleaginoase). Constatăm, din păcate, că semnatarii nu indică concret sursele pe care se bazează aceste afirmaţii, ceea ce poate pune sub semnul întrebării veridicitatea lor.
Pentru clarificare, precizăm că evaluările în câmp se vor efectua în faza de coacere în pârgă a plantelor, de către specialiştii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene şi se vor comunica la MADR în vederea centralizării şi prelucrării acestor date, astfel: până la 3 iunie pentru rapiţă, 10 iunie pentru grâu şi secară, 11 august pentru floarea-soarelui şi 12 septembrie pentru soia.
Astfel, afirmaţii precum cele formulate de FNPAR nu sunt relevante în acest moment”, susţine ministrul Agriculturii.
Tabără: La legume şi fructe vor fi întârzieri la recoltare, dar nu se pot face previziuni legate de scăderea producţiei
„Referitor la producţiile de fructe şi legume, se apreciază că din cauza climei reci de la începutul anului 2011, la fructe, în special cireşe şi caise, se constată o întârziere a perioadei de recoltare cu una-două săptămâni.
Cu toate acestea, acum nu se pot face previziuni legate de o eventuală scădere a producţiei la culturile de cireşe, caise şi ardei”, afirmă ministrul Agriculturii.
„Pentru anul 2011, dacă se ia în considerare evoluţia culturilor însămânţate în toamna anului 2010 pe de o parte, şi realizarea programului privind culturile de primăvară pe de altă parte, se poate aprecia că există toate premisele ca oferta de produs agricol primar să acopere nivelul cererii, ceea ce, în condiţii normale de funcţionare a pieţelor produselor agricole, nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor la consumator”, mai afirmă ministrul Tabără.