Pagubele produse de ploile abundente din această vară depăşesc valoarea pagubelor produse de inundaţii în ultimii 25 de ani, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, după o discuţie cu reprezentanţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
„Evaluările comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă scot la iveală că pagubele provocate de intemperii în acest an depăşesc valorile înregistrate după toate inundaţiile care s-au produs în ultimii 25 de ani. Până în anul 2010, a fost în vigoare Legea nr. 381/2002 care îndrituia instituţiile din agricultură să verifice în teren şi să stabilească urmările calamităţilor naturale, funcţie de care se acordau despăgubiri cetăţenilor care au avut de suferit din cauza fenomenelor meteorologice. În 2010, Legea nr. 381 a fost abrogată, iar prevederile sale modificate, completate şi îmbunătăţite au fost preluate de Legea nr. 281/2010. Potrivit acestui act normativ, atribuţiile privind verificarea în teren a urmărilor calamităţilor naturale nu mai revin direcţiilor agricole, aceste sarcini au trecut sub responsabilitatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă”, a explicat Ion Cîlea, citat de Agerpres.
El a subliniat acest aspect deoarece mai mulţi cetăţeni păgubiţi de ploi şi de inundaţii au reclamat faptul că n-au găsit audienţa necesară la forurile agricole judeţene. „Celor care au apelat, prin audienţe, la noi, le-am oferit informaţii complete despre modalităţile legale de a beneficia din partea statului de despăgubiri”, a afirmat Ion Cîlea.
Preşedintele CJ Vâlcea a menţionat că în cel mai scurt timp vor fi făcute raportări exacte cu privire la valoarea pagubelor şi la modalităţile de despăgubire.
Şi staţiunile şi oraşele din Vâlceau au fost afectate de ploi
Ploile căzute în 28 iulie 2014 au afectat deja staţiunile vâlcene Călimăneşti, Govora, Olăneşti şi Ocnele Mari, dar şi municipiile Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea, a declarat prefectul jud. Vâlcea, Dumitru Cornoiu.
„De fapt, în toate cele 89 de localităţi din judeţ nu se doarme, sunt dispozitive de permanenţă la fiecare primărie din Vâlcea, pentru că plouă peste tot. De la Bălceşti şi până sus la Câineni se înregistrează cantităţi uriaşe de apă (...)”, a precizat prefectul de Vâlcea, citat de Agerpres.
Mai multe râuri cu risc de inundaţii
DN 65C Horezu - Craiova a fost închis. Toate bazinele hidrografice sunt monitorizate, pentru că râurile au debite crescute, iar specialiştii de la Drumuri Naţionale monitorizează fenomenele de eroziune în zona podurilor. În acest sens, sunt monitorizate râurile Olăneşti, Lotru, Bistriţa, Cerna, Olteţ, Topolog, Luncavăţ, Otăsău.