Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Utilizarea durabilă a terenurilor agricole ar trebui să ne intereseze. Iată de ce!

Publicat: 01 martie 2016 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 29 februarie 2016, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, s-a întâlnit în cu reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania, pentru a discuta aspecte privind aplicarea în România a măsurilor de sprijin benefice pentru mediu adresate utilizatorilor de terenuri agricole.

De asemenea, s-au avut în vedere aspecte privind proiectarea unor viitoare scheme de stimulare a utilizării durabile a terenurilor agricole bazate pe rezultate şi posibilităţile de cooperare teritorială a fermierilor care derulează angajamente de mediu şi climă situaţia plăţilor directe dar şi modalităţi de simplificare pentru accesarea fondurilor europene disponibile prin PNDR 2014-2020.

Reprezentanţii Fundaţiei ADEPT i-au prezentat ministrului principiile generale rezultate în urma implementării unor proiecte pilot la nivelul Uniunii Europene, care şi-au propus identificarea unor metode alternative de elaborare şi aplicare a schemelor de plată adresate mediului şi climei, aplicate pe terenurile agricole. Prin aceste scheme se urmăreşte simplificarea mecanismelor de implementare ale măsurilor de mediu şi climă, punându-se un accent mai mare pe rezultatul obţinut în urma aplicării angajamentelor, faţă de sistemul actual bazat pe verificarea etapelor parcurse în implementarea acestor angajamente. O astfel de abordare inovativă ar contribui atât la scăderea efortului administrativ de gestionare a angajamentelor, cât şi la creşterea gradului de eficienţă din perspectiva rezultatelor obţinute.

S-au evidenţiat demersurile întreprinse până în prezent în cadrul proiectelor implementate, care au avut ca obiectiv dezvoltarea unui brand de produs, însoţit de un logo care ar putea în viitor să indice consumatorilor acele produse agro-alimentare care au fost obţinute pe terenuri agricole cu Înaltă Valoare Naturală (High Nature Value – HNV). În acest mod, agricultura bazată pe practici agricole extensive promovate şi susţinute financiar prin măsura de agro-mediu şi climă a PNDR, ar putea să asigure creşterea valorii adăugate a produselor obţinute pe aceste terenuri de către beneficiarii plăţilor de agro-mediu şi climă. Astfel, brandul HNV ar contribui complementar la creşterea veniturilor micilor fermieri care au optat pentru implementarea voluntară a unor angajamente de mediu pe terenurile agricole situate în zone cu Înaltă Valoare Naturală (HNV).

La rândul său, ministrul Irimescu a subliniat că, din perspectiva cooperării teritoriale, având în vedere situaţia actuală terenurilor agricole din România, asocierea poate juca un rol foarte important, iar în acest sens se remarcă nevoia unei asociaţii pentru micii fermieri. În acelaşi timp, asumarea de către fermele mici a unor angajamente colective ar putea să contribuie la simplificarea mecanismelor de implementare a schemelor de plată pe suprafaţă finanţate din FEGA şi FEADR. Totodată, ministrul a amintit şi importanţa consolidării în paralel a sistemelor de consultanţă agricolă, atât de necesară fermierilor din România.

Vizualizat: 1324 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Adevăr crunt...

Adevăr crunt...
Undeva în casă există un loc ascuns, unde cheile, telecomanda şi ciorapii pleacă să-şi dea ultima suflare! Detalii