Adama
Vinasa Rompak

USAMV Iaşi va avea un centru de cercetări pentru agricultură în condiţii climatice dirijate

Publicat: 23 octombrie 2011 - 21:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iaşi va avea un centru de cercetări în condiţii climatice dirijate (fitotron), unde vor fi cultivate plante în condiţii climaterice specifice, putând fi controlate toate caracteristicile mediului înconjurător, de la temperatură şi umiditate, lumină, până la direcţia şi viteza vântului.

Centrul de cercetări face parte din proiectul intitulat “Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu” (ICAM), proiect lansat în 21 octombrie 2011 la Iaşi, la Ferma Adamachi.

“Prin acest proiect se are în vedere extinderea infrastructurii de cercetare şi a ariei de activitate a USAMV Iaşi, deschiderea de noi direcţii de cercetare în domeniul factorilor de risc fizico-chimici din mediu - sol, apă şi produse agroalimentare. Fitrotonul va fi doar unul din obiectivele proiectului demarat de noi, iar acesta, la finalizare, va fi unic în regiunea de Nord-Est şi cel mai modern din România”, a declarat prof. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USAMV Iaşi, citat de Agerpres.

Rectorul USAMV Iaşi a explicat că obiectivele specifice ale proiectului ICAM constau în identificarea perspectivelor de dezvoltare durabilă, tehnologică şi de inovare la nivelul Regiunii de Nord-Est, pentru a deveni competitivi pe plan internaţional, în contextul integrării cercetării româneşti în Aria Europeană a Cercetării.

Camp cu porumb_b

Obţinerea unor rezultate ştiinţifice şi tehnologice de vârf, competitive pe plan mondial, este strâns legată de dezvoltarea corespunzătoare a infrastructurii de Cercetare-Dezvoltare. Astfel, dezvoltarea infrastructurii şi creşterea capacităţii de cercetare va permite îmbunătăţirea bazei de date şi dezvoltarea parteneriatelor internaţionale prin racordarea la reţele de cercetare internaţionale de profil.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi va fi finalizat în următorii trei ani

Proiectul ICAM este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi are o valoare totală de 42,86 milioane lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 35 milioane lei, iar perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Vizualizat: 3563 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tabără la Indagra: „În noua PAC cercetarea va fi legată de producătorii agricoli”

Tabără la Indagra: „În noua PAC cercetarea va fi legată de producătorii agricoli”

În noua Politică Agricolă Comună staţiunile de cercetare vor fi legate strict de producătorii agricoli, potrivit declaraţiei ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, care a participat la un simpozion organizat în cadrul Indagra 2011.

Cioloş: 4,5 miliarde euro, pentru cercetare şi inovaţie în agricultură

Cioloş: 4,5 miliarde euro, pentru cercetare şi inovaţie în agricultură

Fonduri de 4,5 mld. euro au fost alocate la nivel european cercetării şi inovării în agricultură, iar o propunere legislativă în acest sens va fi prezentată de CE în 12 octombrie 2011, a declarat, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii