La şapte ani după introducerea porumbului transgenic în Uruguay, guvernul de la Montevideo a aprobat pe 21 iunie cultivarea şi producţia comercială pentru cinci soiuri noi, o decizie care a provocat controverse în rândul organizaţiilor de mediu.
Noile varietăţi sunt GA21 şi NK603 (rezistente la glifosat) şi GA21XBT11 şi MON810XNK603 de la Monsanto, precum şi, TC1507 de la Dow AgroSciences şi Pioneer, care sunt rezistente la insecte lepidoptere.
Anterior, autorităţile din Uruguay aprobaseră spre cultivare şi comercializare soiurile MON 810 (Monsanto), în 2003 şi BT11 (Syngenta), în anul 2004. Cu toate acestea, în 2006, guvernul sud-aerican a stabilit un moratoriu de 18 luni pentru a elabora un cadru pentru analiza şi autorizarea produselor transgenice, iar în 2008 a emis un decret prin care se definesc normele în ceea ce priveşte gestionarea şi analiza riscurilor asociate cu organismele transgenice.
De atunci şi până acum, s-au efectuat analizele de risc pentru 13 noi soiuri de soia şi porumb, însă numai unele dintre ele au fost autorizate. Cu toate acestea, reprezentanţii organizaţiei ecologiste Amigos de la Tierra au avertizat că „există o lipsă de informaţii privind impactul asupra mediului precum şi siguranţa alimentelor”. Alţii, în schimb, au pus sub semnul întrebării metodele de analiză a guvernului, după ce au descoperit contaminări încrucişate între porumbul transgenic şi cel non-transgenica.