Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

URGENȚĂ EXTREMĂ LA APIA pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 18 iulie 2018 - 16:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, ÎN PERICOL! Plata subvențiilor fermierilor riscă să fie blocată! Mai sunt 200.000 de fermieri care nu și-au primit subvențiile pentru 2017 și alți 800.000 de fermieri care așteaptă nerăbdători să-și încaseze avansul din subvențiile pentru 2018. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu mai are cu ce să proceseze dosarele de subvenții ale fermierilor. La APIA este stare de urgență extremă!

Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), răspunzător de fiecare cent din subvențiile care trebuie să ajungă la fermieri, are nevoie uregntă de reactualizare. Altfel, APIA nu mai are cu ce să lucreze, în ciuda celor declarate, în urmă cu două săptămâni, de directorul general APIA, Adrian Pintea, că totul funcționează la parametrii normali. Se pare că nu e deloc așa.

APIA a contractat în regim de urgență extremă servicii de mentenanță a sistemului IT destinat plății subvențiilor către fermieri de la Siveco România, dezvoltatorul softului cu care lucrează APIA, companie exclusă de la licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță pentru sistemul informatic și companie cu care APIA se judecă.

"Se solicită prestarea de servicii de mentenanță preventivă, mentenanță corectivă și suport tehnic și de mentenanță evolutivă a sistemului informatic al APIA, în regim de urgență, pentru o perioadă scurtă, pentru asigurarea continuității plăților către fermieri, în scopul de a nu periclita obiectivul principal al APIA, acela de a asigura plata subvențiilor către fermieri la momentele prevăzute de regulamentele europene, dar și în concordanță cu necesarul de disponibilități financiare ale fermierilor, raportat la calendarul lucrărilor agricole, și nu în ultimul rând pentru a evita plata de la bugetul național în detrimentul bugetului european.

Nerealizarea mentenanței sistemului informatic poate duce la degradarea acestuia și la situații ireparabile în timp util, făcând astfel imposibilă funcționarea instituției, care a realizat absorbții de peste 95%, în fiecare an și care se confrunta cu situații deosebit de grave, ce pot duce la pierderea acreditării și pe care APIA nu le poate depăși", menționează APIA în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), citată de Hotnews.

În același document, citat de Hotnews, APIA mai spune că se poate trezi în situația de a nu achita subvențiile pentru 2017 pentru cei 200.000 de fermieri care mai așteaptă și acum plățile. Mai mult, APIA subliniază că nu va putea achita nici subvențiile pentru 2018 dacă nu încheie acest contract de urgență cu Siveco.

Efectuarea acestor plăți este condiționată de mentenanța/adaptarea SI al APIA impuse de legislația europeană și națională. Necontractarea serviciilor duce la imposibilitatea realizării plății în avans în perioada 15 Octombrie-30 Noiembrie și începerea plății finale începând cu 1 Decembrie 2018. Necesitatea achiziției este determinată și de faptul că lipsa implementării acestor servicii în regim de urgență ar putea avea un impact negativ major asupra absorbției de fonduri europene în sectorul agricol și, implicit, asupra celor peste 200.000 de fermieri beneficiari ai acestor fonduri pentru anul 2017, respectiv cei peste 800.000 de fermieri care au solicitat sprijin pentru anul 2018.

Contractul cu Siveco, încheiat în regim de urgență, ar avea valoarea de 5,1 milioane de lei.

APIA a anunțat, în august anul trecut, licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță, dezvoltare sistem IT, un contract în valoare de 21,2 milioane de lei. De la momentul anunțului, s-a scurs un an, licitația a fost împiedicată ba de o contestație, ba de excluderea de la licitație a companiei Siveco pe motiv că a fost amendată de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații organizate tot de APIA. Siveco a acționat în judecată APIA, iar instanța Curții de Apel București ar fi trebuit să pronunțe o sentință pe data de 9 iulie 2018, dar a amânat luarea unei decizii până la data de 30 iulie 2018.


Vizualizat: 4593 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii