PIERDEȚI SUBVENȚIILE ȘI PLĂTIȚI AMENDĂ! Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi o ordonanță de urgență care arde buzunarele fermierilor care nu dețin un document obligatoriu. Este vorba de Registrul de evidență a tratamentelor pentru protecția plantelor. Amenda pentru nedeținerea acestui registru este de până la 25.000 de lei. În plus, fermierii rămân și fără subvențiile pe care le-au cerut pentru anul 2019.
Nedeținerea sau necompletarea Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția a plantelor înseamnă excluderea de la plata subvențiilor agricole pentru anul 2019. Toți fermierii care cultivă un teren pentru care cer subvenții agricole sunt obligați să dețină și să completeze la zi acest registru.
În această perioadă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează controlul administrativ al cererilor de plată și selectează eșantionul de control în teren dintre fermele care solicită subvenții pentru 2019, atât în sectorul vegetal, cât și în cel zootehnic. Verificările pe care le fac în teren inspectorii APIA sunt dublate de controalele făcute de inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare.
REGISTRUL DE EVIDENȚĂ A TRATAMENTELOR CU PRODUSE DE PROTECȚIE A PLANTELOR
Dacă anul trecut, nedeținerea Registrului de evidență a tratamentelor pentru protecția plantelor îl excludea pe fermierul respectiv de la plata subvențiilor APIA, anul acesta, fermierul va fi plăti și o amendă uriașă. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 11 iunie 2019, pe pagina sa oficială un proiect de act normativ , Ordonanță de Urgență, care stabilește amenzi usturătoare, de la 20.000 de lei la 25.000 de lei pentru agricultorii care nu dețin acest registru.
VEZI AICI: ATENȚIE, FERMIERI! AMENZI URIAȘE ANUNȚATE ASTĂZI DE MINISTERUL AGRICULTURII!
Pe lângă acest document, fermierii trebuie să mai dețină Registrul fermierului, Planul de fertilizare, iar cei care au angajamente pentru măsura de agromediu și climă trebuie să dețină borderoul evidență cu îngrășămintele organice distribuite în afara fermei și caietele de agromediu pentru fiecare pachet pentru care au angajamente încheiate. Fermierii au obligația de a completa caietul de agromediu pe toată durata angajamentului, 5 ani, și de a respecta cerințele minime pe toată suprafața exploatației. Caietul se actualizează cu date reale.