PĂȘUNILE ROMÂNIEI SUNT DISTRUSE! Am făcut cartarea pajiştilor din Bucegi. Este o degradare cum nu se poate descrie. Cei care încasează subvenţiile, nu sunt suficient de bine urmăriţi, a declarat Teodor Marușca, cercetător la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pajiști Brașov, pentru PRO TV. Crescătorii de ovine spun că ei degeaba încasează subvențiile APIA, că sunt doar un filtru, banii îngrașă alte buzunare.
9.000 de hectare de pajişti din Munţii Bucegi au făcut obiectul unui studiu care a scos la iveală o situaţie dramatică: în doar 12 ani, numărul stânelor s-a redus la jumătate, efectivul de vaci a scăzut cu 51%, iar cel de oi cu 42%. Specialiştii spun că productivitatea pajiştilor noastre este de patru ori mai mică decât a celor din Elveţia.
Subvențiile pentru pășuni sunt cuprinse între 150 de euro/ha şi 600 de euro /ha în funcție de schemele de plată accesate de fermierii care au închiriat pășunile ori de la primării, ori de la proprietarii de pășuni. Banii ar trebui folosiți pentru curăţarea terenului de buruieni, fertilizare şi combaterea eroziunii solului. Crescătorii români de ovine spun de mult timp că ei sunt doar un filtru pentru zecile și chiar sutele de mii de euro subvenții plătite anual de APIA. Banii trec pe la ei și se duc în buzunarele proprietarilor de pășuni sau pajiști, sub forma redevenței plătită anual. Cine sunt proprietarii acestor pajiști? Printre ei, mulți băieți deștepți care au știut să pună mâna la timp și rapid pe suprafețe care le aduc câștig fără să miște un deget. Fără efort. Un rol mare în ajungerea în această situație ar avea primăriile implicate în lung șir de licitații suspecte.
Îmi intră 24.000 de euro subvenţie anual, iar mie din ea îmi rămâne 1000 de euro. Restul se duce la proprietari. Atâta timp cât merge în felul în care a mers, n-au nicio grijă, a spus fermierul Mihail Gorgan, pentru PRO TV.
Banii trec pe la noi. Noi suntem un filtru. Noi îi luăm d-acolo, dar îi dăm mai departe. Nu interesează pe nimeni, noi dăm banii şi cei care i-au luat rămân cu banii foarte frumos, a pus degetul pe rană un alt fermier, crescător de animale, Constantin Iordan.
Trebuie urmărit: câţi bani ai luat? Atât! Ce ai făcut cu ei? Asta! Aşa e cel mai corect. N-am văzut pe cineva să ia o greblă să împrăştie băligarul sau să arunce un pic de sămânţă! Nimic! A declarat Sorin Chițu, angajat la Institutul Pajiștilor de la Brașov.
Avem 4,8 milioane de hectare de păşuni şi fâneţe, cât Olanda, Belgia şi Elveţia la un loc, declară, de câte ori are ocazia, ministrul agriculturii, Petre Daea. Și ce folos?Dacă crescătorii de animale abia apucă o palmă de pășune, ce a mai rămas în urma băieților deștepți.