Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

UN SINGUR JUDEȚ ARE 14 FERMIERI ACTIVI CU VÂRSTA DE 100 DE ANI CARE CER SUBVENȚII DE LA APIA!

Publicat: 03 iulie 2019 - 15:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AU 100 DE ANI ȘI MAI FAC AGRICULTURĂ! În județul Iași, sunt 14 fermieri care au împlinit vârsta de 100 de ani și care mai fac agricultură, deci sunt activi, din moment ce au cerut subvențiile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), susține Ziarul Evenimentul, citând surse APIA Iași. Anul trecut, în România, erau 5 fermieri activi care împliniseră 103 ani!

În judeţul Iaşi, în datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) figurează 3.785 fermieri cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani, 1.855 fermieri între 80 şi 89 ani, 156 fermieri între 90 şi 99 ani şi 14 fermieri peste 100 ani!

Anul trecut, după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată, APIA a făcut publică o statistică din care reiese că România are 4.224 de fermieri cu vârste cuprinse între 91 de ani și 100 de ani! Acești fermieri figurează încă activi, exploatează suprafețe agricole și cer subvenții la APIA.

În Campania APIA 2018, din 866.000 de cereri unice depuse pentru subvenții, 453.630 erau semnate de fermieri cu vârsta de peste 60 de ani. Din aceștia, 223.994 sunt fermieri care au vârste între 60 de ani și 70 de ani, 4.224 de fermieri au vârste cuprinse între 91 de ani și 100 de ani. Ministrul agriculturii Petre Daea a declarat anul trecut că 5 fermieri români care au cerut subvenții aveau o vârstă matusalemică, 103 ani. Unul dintre ei a și decedat la trei zile după depunerea cererii la APIA.

La polul opus sunt fermierii tineri. Potrivit evidenței APIA, realizată anul trecut pe criterii de vârstă, sub vârsta de 20 de ani avem 1000 de fermieri, 35.000 de fermieri sunt cu vârsta de până la 30 de ani și  149.226 de fermieri au vârste cuprinse între 40 de ani și 50 de ani.

Reîntinerirea generațiilor din agricultură este o preocupare majoră a Comisiei Europene pentru noua Politică Agricolă Comună. Nu doar România se confruntă cu acest fenomen al îmbătrânirii populației din agricultură. La nivel european, sunt propuse stimulente financiare pentru atragerea tinerilor în agricultură. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi dublat, 100.000 de euro, va fi creată o schemă specială de plată pentru tinerii fermieri, facilități la cumpărarea terenurilor agricole, etc.

Tot în scopul atragerii tinerilor spre agricultură, Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat anul acesta, pe 29 aprilie, un program comun pentru împrumuturi cu dobânzi avantajoase, acordate tinerilor fermieri. Este alocat un miliard de euro pentru ajutorul destinat tinerilor agricultori, a anunțat Comisia Europeană.

Programul este finanţat în totalitate de BEI și urmează să fie completat de băncile participante în cadrul fiecărui stat membru UE, ceea ce ar putea majora suma totală disponibilă la 2 miliarde de euro.

Creditele cu dobânzi avantajoase, acordate tinerilor fermieri, au scopul de menținere și atragere a acestora în agricultură pentru reînnoirea generației. Aproape toate țările membre UE se confruntă cu problema îmbătrânirii populației care se ocupă de agricultură.

Potrivit legislaţiei europene, un "tânăr agricultor" are mai puţin de 40 de ani. Această categorie reprezenta 11% din totalul celor 10,3 milioane de agricultori în 2016, potrivit cifrelor Eurostat, în timp ce 32% aveau peste 65 de ani.

Tinerii agricultori sunt cu precădere rari în Cipru (3,3%), în Portugalia (4,2%) şi în Marea Britanie (5,3%), dar sunt mai numeroşi în Austria (22,2%), Polonia (20,3%) şi Slovacia (19%). În Franţa, tinerii fermieri reprezintă 15,6% dintre agricultori.Vizualizat: 2501 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii