SĂ NU VĂ PRINDĂ APIA CU PĂȘUNEA NECOSITĂ! Fermierii care solicită subvenția pentru pășuni în acest an, mai ales cei care au și angajamente pentru pachete de agro-mediu, trebuie să fie foarte atenți să nu fie prinși cu pășunea necosită la un control al funcționarilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Prin ultimele modificări, există un termen de care atârnă toate subvențiile pe suprafață solicitate de fermieri.
Prin ultimele modificări din legislație, fermierii care vor să beneficieze de subvenția pe suprafață, indiferent că este vorba de terenuri agricole sau pășuni, trebuie să aibă până la 1 august minim o lucrare agricolă executată pe aceste suprafețe. Care este problema? Controlul APIA, conform unui ordin administrativ al ministrului agriculturii, Petre Daea, începe la 1 iulie, iar dacă în eșantionul de control sunt fermieri care solicită subvenția pentru pășune și care au obligația să o cosească după data de 1 iulie, riscul să fie prinși cu pășunea necosită, deci cu nicio lucrare agricolă executată, este mare. Șeful APIA Hunedoara le atrage atenția să nu amâne cositul ca nu cumva să riște să-și piardă, nu doar subvenția pe pășune, toate subvențiile.
Acum două zile a apărut un ordin al ministrului agriculturii prin care se fac precizări vizavi de condițiile în care se vor acorda în anul 2019 aceste subvenții. (...) Calendarul pentru plata subvențiilor APIA, stabilit prin ordin al ministrului agriculturii, a rămas neschimbat.
Depunerea cererii unice de plată se face între 1 martie și 15 mai, controlul 1 iulie - 30 septembrie, avansul la subvenții 15 octombrie - 30 noiembrie și plățile finale 1 decembrie - 30 iunie, respectiv 31 martie, anul 2020. Dar sunt câteva lucruri importante care au apărut și acest ordin al ministrului clarifică un aspect care până acum a fost lăsat un pic în bătaia vântului în ceea ce privește termenele. Se știe că pentru a beneficia de subvenții de la APIA este necesar - pe terenurile arabile, pe pășuni - să facă fermierul cel puțin o lucrare agricolă.
Acum, dacă termenul de control începe la 1 iulie sunt scheme de plată la care trebuie respectat un termen. De exemplu, pășunile să fie cosite numai după 1 iulie. Dar nu se spune până când (în lege nu este precizat un termen până când pot fi cosite pășunile n.r.). Nespunând acest lucru, dacă eșantionarea este făcută pe un fermier care are astfel de pășuni, el poate să spună: păi, am respectat condiția dumneavoastră, o să cosesc după 1 iulie, dar în august. Și noi mergem în 1 iulie în control sau în august, când el nu a cosit. Și dacă nu a cosit unde să-l încadrăm. Dar în acest ordin este specificat că până la data de 1 august a acestui an 2019 trebuie executată cel puțin o lucrare pe fiecare parcelă. Neexcutându-se această lucrare, cererea fermierului devine inadmisibilă și nu se plătește. Întreaga cerere nu se plătește! Fermierii care au agro-mediu trebuie să cosească neapărat între 1 iulie și 1 august, a declarat Ioan Marcel Socol, director executiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.