SUBVENȚIILE APIA CARE NU S-AU PLĂTIT! Alarma a dat-o un primar din județul Bistrița-Năsăud: APIA nu are bani pentru plata subvențiilor! Banii de care beneficiază fermierii pentru anul 2018 nu ar fi ajuns la câteva mii de fermieri din țară, deși termenul limită de plată a fost 30 iunie 2019. În plus, APIA nu ar fi terminat plata sprijinului cuplat vegetal și, culmea, plata pe înverzire nu ar fi ajuns la toți fermierii.
„În calitate de fermier, am o problemă. Nu am primit subvenţia pentru cultivarea sfeclei, din 2018. Autorizaţia de plată e vizată. Am sunat la toate instituţiile, ultima oară mi s-a spus că nu sunt bani la APIA. E vorba despre „înverzire”, de sprijinul cuplat la sfeclă, la lucernă, la soia. Nu numai eu nu am primit – care am cea mai mare sumă pentru că am avut cea mai mare suprafaţă de sfeclă anul trecut – ci mulţi fermieri m-au întrebat despre sprijinul cuplat la lucernă, au multă suprafaţă. (...)
E o neconcordanţă la ceea ce se spune la nivel de minister şi ceea ce se spune la nivel de APIA. Mulţi fermieri vor da faliment. Au datorii la input-uri – îngrăşăminte, ierbicide etc. – ceilalţi îi dau la tribunal că nu-şi plătesc până în luna iunie sau iulie, cum era discuţia. Vă spun ce e în zonă. Vor dispărea câteva ferme de cultură mare şi din zootehnie. Dacă am până acum lucrurile au mers bine de când dl. Daea e ministrul Agriculturii, de 3 ani, acum s-au împotmolit lucrurile. Ideea este ca noi fermierii să nu dăm faliment, să nu intrăm în incapacitate de plată la bănci”, a spus primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, la ședința ținută miercuri, la Prefectură, citat de publicația Răsunetul.
Răspunsul i l-a dat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Ioan Mareș, care l-a asigurat pe primarul-fermier că nu există niciun risc ca APIA să rămână fără bani pentru subvenții.
„Nu există un blocaj în ceea ce priveşte plata subvenţiilor. În fiecare zi, la minister, avem colegiu în care ne asigurăm că fondurile pentru APIA şi pentru AFIR sunt asigurate din bugetul de la Ministerul Agriculturii şi solcităm în avans de la Ministerul Finanţelor să ne trimită bani pentru a putea plăti această subvenţie. Nu există blocaj pe ceea ce înseamnă asigurarea fondurilor pentru subvenţii. Dacă noi nu am fi plătit subvenţiile în proporţie de 95%, până la 30 iunie, am avea penalizare de la Comisia Europeană pentru nerealizarea procentului de plată.
Sunt anumite dosare blocate, noi am ajuns la 95%. (...) Sunt anumite plăţi care nu s-au putut efectua, cum este sprijinul cuplat, plata pe înverzire, sunt anumite blocaje pe ce au declarat fermierii. Nu există alt motiv pentru care nu s-au plătit. (...) Pentru a nu bloca activitatea fermierilor, odată cu încheierea sesiunilor de depunere, fermierii se pot duce la bancă, se eliberează de către APIA o adeverinţă prin care primesc 85% din valoarea subvenţiei, înclusiv sumele aferente pentru „înverzire””, a precizat Sorin Roşu Mareş, pentru aceeași sursă.