Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

UN FERMIER SAS din ROMÂNIA a dat MAREA LOVITURĂ: UN MILION de EURO dintr-o SINGURĂ SUBVENȚIE!

Publicat: 24 august 2016 - 12:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AVEREA CARE I-A CĂZUT ÎN BRAȚE DE LA APIA! Un fermier sas din Brașov a dat MAREA LOVITURĂ! Agricultorul a încasat aproape un milion de euro dintr-o singură subvenție agricolă! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) l-a făcut cu o avere impresionantă printr-o simplă cerere unică de plată! Am câștigat la loto deși nu am jucat, declară fermierul, în exclusivitate pentru AGROINFO!

Sunt mulți fermieri care mă invidiază și fabricile cu care lucrez, unde livrez cartofi, au ajuns să mă invidieze! Eu nu am crezut că voi încasa această sumă uriașă din subvenții agricole până nu mi-am văzut banii în cont. Când APIA mi-a virat banii în cont, abia atunci am zis că e adevărat, declară fermierul norocos, exclusiv pentru AGROINFO.

Să nu vă imaginați că acest fermier deține mii de hectare de teren arabil în România sau că ar fi unul dintre marii fermieri, cu un lanț alimentar integrat, cu mii de capete de animale. Nici vorbă! Este un fermier care muncește și se încadrează mai degrabă în categoria agricultorilor de condiție medie. Norocul i-a surâs însă din plin anul acesta!

Cu rădăcini în altă parte decât România, fermierul cu origini de sas, Eugen Truetsch, a lovit nu mai puțin de 837.143,8 euro. Este suma exactă încasată de fermier dintr-o singură subvenție! Eugen Truetsch, sas get beget, cum îi place să spună, administrează firma AGRO-ZOO TRUETSCH din Râșnov, județul Brașov.

Agricultorul a încasat aproape un milion de euro pentru o suprafață cultivată de 74,34 ha de teren arabil. Ce a cultivat fermierul? Nimic spectaculos! O cultură banală de cartofi care sunt folosiți pentru fabricarea chipsurilor. Concret, schema de plată solicitată pentru această suprafață, în campania agricolă 2015, a fost sprijinul cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare.

Această subvenție este uriașă: 11.257,47 euro/ha. Dacă inițial cuantumul estimat pentru această subvenție era 700 de euro/ha, suma a crescut uluitor pentru că numărul hectarelor eligibile pentru această schemă de plată s-au restrâns foarte tare. Criteriile de eligibilitate au fost stricte și puțini fermieri români au reușit să le îndeplinească. Ghinionul i-a încolțit tocmai pe marii cultivatori de cartofi din România. Mulți dintre ei nu au luat niciun leu din sprijinul cuplat!

Potrivit datelor furnizate nouă de APIA, sunt doar 70 de fermieri din România care încasează sprijinul cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare, pentru campania agricolă 2015. Plafonul sau bugetul alocat pentru această subvenție, 15.750.000 de euro, se împarte doar între acești fermieri. 

Printre ei, și norocosul fermier Eugen Truetsch, care ar fi și primul în acest top al fermierilor cu subvenții uriașe. Agricultorul cultivă pe 90 ha cartof industrial și cartof pentru consum din soiurile Lady Rozetta, Red Lady, Opal, soiuri noi, mai puțin cunoscute și mai puțin cultivate la noi.

Cultiv soiurile pe care mi le cer fabricile pentru chipsuri, ne spune agricultorul.

În ordinea sumelor uriașe încasate din subvenții, al doilea fermier român care lovește o avere nu atât de mare, dar considerabilă este Gabriel Ungureanu, tot cultivator de cartofi, tot din zona Brașov. Fermierul are întreprindere individuală și încasează 164.000 de euro sprijin cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare.

Iată și criteriile de eligibilitate pentru această subvenție, așa cum sunt prevăzute în lege!

Sprijinul cuplat pentru cultura de cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare se acordă fermierilor activi care: 
a)  cultivă cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare; 
b)  fac dovada comercializării unei producţii minime de 12,5 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală până la data de 1 octombrie a anului de cerere; fac dovada comercializării producţiei contractate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, care se depun la APIA până la data de 30 octombrie a anului de cerere. 

Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată oficial din categoriile Prebază, Bază şi Certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul nr. 1.266/2005. 

Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "sămânţă admisă" pentru însămânţare" sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau Documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate se prezintă la APIA până la data de 1 august a anului de cerere.

Vizualizat: 21621 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Timaru
|
08. 25, 2016. Thursday 01:37

Referitor la conditiile de eligibilitate la punctul a) soiurile la cartoful chips sunt si timpuriu dar marea majoritate sunt soiuri tarziu.Cum se face dovada daca este timpuriu sau tarziu? Poate cu factura care este emisa pana la 30 octombrie? Cu regula actuala daca ramana un singur fermier eligibil pt anul 2016 suma de 15.750.000 euro revine lui.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii