Adama
Vinasa Rompak

UN FERMIER SAS din ROMÂNIA a dat MAREA LOVITURĂ: UN MILION de EURO dintr-o SINGURĂ SUBVENȚIE!

Publicat: 24 august 2016 - 12:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AVEREA CARE I-A CĂZUT ÎN BRAȚE DE LA APIA! Un fermier sas din Brașov a dat MAREA LOVITURĂ! Agricultorul a încasat aproape un milion de euro dintr-o singură subvenție agricolă! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) l-a făcut cu o avere impresionantă printr-o simplă cerere unică de plată! Am câștigat la loto deși nu am jucat, declară fermierul, în exclusivitate pentru AGROINFO!

Sunt mulți fermieri care mă invidiază și fabricile cu care lucrez, unde livrez cartofi, au ajuns să mă invidieze! Eu nu am crezut că voi încasa această sumă uriașă din subvenții agricole până nu mi-am văzut banii în cont. Când APIA mi-a virat banii în cont, abia atunci am zis că e adevărat, declară fermierul norocos, exclusiv pentru AGROINFO.

Să nu vă imaginați că acest fermier deține mii de hectare de teren arabil în România sau că ar fi unul dintre marii fermieri, cu un lanț alimentar integrat, cu mii de capete de animale. Nici vorbă! Este un fermier care muncește și se încadrează mai degrabă în categoria agricultorilor de condiție medie. Norocul i-a surâs însă din plin anul acesta!

Cu rădăcini în altă parte decât România, fermierul cu origini de sas, Eugen Truetsch, a lovit nu mai puțin de 837.143,8 euro. Este suma exactă încasată de fermier dintr-o singură subvenție! Eugen Truetsch, sas get beget, cum îi place să spună, administrează firma AGRO-ZOO TRUETSCH din Râșnov, județul Brașov.

Agricultorul a încasat aproape un milion de euro pentru o suprafață cultivată de 74,34 ha de teren arabil. Ce a cultivat fermierul? Nimic spectaculos! O cultură banală de cartofi care sunt folosiți pentru fabricarea chipsurilor. Concret, schema de plată solicitată pentru această suprafață, în campania agricolă 2015, a fost sprijinul cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare.

Această subvenție este uriașă: 11.257,47 euro/ha. Dacă inițial cuantumul estimat pentru această subvenție era 700 de euro/ha, suma a crescut uluitor pentru că numărul hectarelor eligibile pentru această schemă de plată s-au restrâns foarte tare. Criteriile de eligibilitate au fost stricte și puțini fermieri români au reușit să le îndeplinească. Ghinionul i-a încolțit tocmai pe marii cultivatori de cartofi din România. Mulți dintre ei nu au luat niciun leu din sprijinul cuplat!

Potrivit datelor furnizate nouă de APIA, sunt doar 70 de fermieri din România care încasează sprijinul cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare, pentru campania agricolă 2015. Plafonul sau bugetul alocat pentru această subvenție, 15.750.000 de euro, se împarte doar între acești fermieri. 

Printre ei, și norocosul fermier Eugen Truetsch, care ar fi și primul în acest top al fermierilor cu subvenții uriașe. Agricultorul cultivă pe 90 ha cartof industrial și cartof pentru consum din soiurile Lady Rozetta, Red Lady, Opal, soiuri noi, mai puțin cunoscute și mai puțin cultivate la noi.

Cultiv soiurile pe care mi le cer fabricile pentru chipsuri, ne spune agricultorul.

În ordinea sumelor uriașe încasate din subvenții, al doilea fermier român care lovește o avere nu atât de mare, dar considerabilă este Gabriel Ungureanu, tot cultivator de cartofi, tot din zona Brașov. Fermierul are întreprindere individuală și încasează 164.000 de euro sprijin cuplat pentru cartoful timpuriu pentru industrializare.

Iată și criteriile de eligibilitate pentru această subvenție, așa cum sunt prevăzute în lege!

Sprijinul cuplat pentru cultura de cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare se acordă fermierilor activi care: 
a)  cultivă cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare; 
b)  fac dovada comercializării unei producţii minime de 12,5 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală până la data de 1 octombrie a anului de cerere; fac dovada comercializării producţiei contractate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, care se depun la APIA până la data de 30 octombrie a anului de cerere. 

Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată oficial din categoriile Prebază, Bază şi Certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul nr. 1.266/2005. 

Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "sămânţă admisă" pentru însămânţare" sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau Documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate se prezintă la APIA până la data de 1 august a anului de cerere.

Vizualizat: 22945 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Timaru
|
08. 25, 2016. Thursday 01:37

Referitor la conditiile de eligibilitate la punctul a) soiurile la cartoful chips sunt si timpuriu dar marea majoritate sunt soiuri tarziu.Cum se face dovada daca este timpuriu sau tarziu? Poate cu factura care este emisa pana la 30 octombrie? Cu regula actuala daca ramana un singur fermier eligibil pt anul 2016 suma de 15.750.000 euro revine lui.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii