Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

UN FERMIER ROMÂN CRITICĂ MODUL ÎN CARE ESTE PLĂTITĂ O SUBVENȚIE URIAȘĂ!

Publicat: 24 iunie 2019 - 20:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTORUL CARE FACE BINE, DAR ȘI RĂU! Fermierul Florin Petre din comuna Gherghița, județul Prahova, beneficiază de ajutorul de minimis de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate. Cu toate acestea, agricultorul critică modul în care a fost acordată această subvenție pe care ministrul agriculturii, Petre Daea, vrea să o dubleze pentru anumiți producători și pentru alții să o crească la 4.000 de euro/1.000 mp.

Sunt în Programul de tomate. E o gură de oxigen, dar a dezechilibrat piața. Este excedent de producție. Nu e bine organizat, nu așa trebuia. Nu trebuia un program strict pe un produs. Trebuia un program la nivel de suprafață protejată. Stai, frate, tu îmi realizezi două tone de roșii. Dar dacă eu vreau să fac două tone de vinete până la data de 1 mai? Dau un exemplu. Nu mă forța tu să pun numai roșii.

Dacă ar fi fost un program pe suprafață protejată, nu s-ar fi dezechilibrat piața. Fiecare s-ar împărți pe ajutoarele astea. Nu ar mai fi numai roșii. Un ajutor pe spațiu protejat, nu pe produs, așa ar fi trebuit făcut. Așa, deja m-ai obligat să pun numai roșii. Ajutorul ar fi trebuit împărțit și la ardei, la vinete, la castraveți, etc. Aici e vorba și de implicarea statului, a declarat fermierul Florin Petre, exclusiv pentru AGROINFO.

Fermierul Florin Petre exploatează o suprafață de solarii de 5.500 mp și două hectare în câmp. Producătorul livrează din 2015 legume la Mega Image, fiind principal furnizor de vinete.

În jurul ajutorului de minimis de 3.000 de euro pentru tomate au izbucnit de la lansarea lui, în urmă cu doi ani, mai multe scandaluri. În primul an, fermierii cheltuiau mai mult pe încălzirea solariilor, ca să iasă repede pe piață cu roșiile, decât subvenția pe care o primeau. Apoi, după ieșirea lor pe piață, tone de roșii au fost aruncate la gunoi. Practic, fermierii s-au străduit să vândă doar cele două tone ca să-și poată încasa ajutorul. Anul acesta, un alt scandal a cutremurat țara. Unii dintre cultivatori ar fi fost prinși că forțau coacerea roșiilor cu pesticide interzise în România și Europa. Otravă curată!

Se pare că și fermierii care beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro/an observă că programul are o grămadă de probleme. Pe de o parte face bine și pe de alta, rău.

Reamintim condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis în valoare de 3.000 de euro/an:

- Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp;
- Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
- Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.


Vizualizat: 1339 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii