AJUTORUL CARE FACE BINE, DAR ȘI RĂU! Fermierul Florin Petre din comuna Gherghița, județul Prahova, beneficiază de ajutorul de minimis de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate. Cu toate acestea, agricultorul critică modul în care a fost acordată această subvenție pe care ministrul agriculturii, Petre Daea, vrea să o dubleze pentru anumiți producători și pentru alții să o crească la 4.000 de euro/1.000 mp.
Sunt în Programul de tomate. E o gură de oxigen, dar a dezechilibrat piața. Este excedent de producție. Nu e bine organizat, nu așa trebuia. Nu trebuia un program strict pe un produs. Trebuia un program la nivel de suprafață protejată. Stai, frate, tu îmi realizezi două tone de roșii. Dar dacă eu vreau să fac două tone de vinete până la data de 1 mai? Dau un exemplu. Nu mă forța tu să pun numai roșii.
Dacă ar fi fost un program pe suprafață protejată, nu s-ar fi dezechilibrat piața. Fiecare s-ar împărți pe ajutoarele astea. Nu ar mai fi numai roșii. Un ajutor pe spațiu protejat, nu pe produs, așa ar fi trebuit făcut. Așa, deja m-ai obligat să pun numai roșii. Ajutorul ar fi trebuit împărțit și la ardei, la vinete, la castraveți, etc. Aici e vorba și de implicarea statului, a declarat fermierul Florin Petre, exclusiv pentru AGROINFO.
Fermierul Florin Petre exploatează o suprafață de solarii de 5.500 mp și două hectare în câmp. Producătorul livrează din 2015 legume la Mega Image, fiind principal furnizor de vinete.
În jurul ajutorului de minimis de 3.000 de euro pentru tomate au izbucnit de la lansarea lui, în urmă cu doi ani, mai multe scandaluri. În primul an, fermierii cheltuiau mai mult pe încălzirea solariilor, ca să iasă repede pe piață cu roșiile, decât subvenția pe care o primeau. Apoi, după ieșirea lor pe piață, tone de roșii au fost aruncate la gunoi. Practic, fermierii s-au străduit să vândă doar cele două tone ca să-și poată încasa ajutorul. Anul acesta, un alt scandal a cutremurat țara. Unii dintre cultivatori ar fi fost prinși că forțau coacerea roșiilor cu pesticide interzise în România și Europa. Otravă curată!
Se pare că și fermierii care beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro/an observă că programul are o grămadă de probleme. Pe de o parte face bine și pe de alta, rău.
Reamintim condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis în valoare de 3.000 de euro/an:
- Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp;
- Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
- Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.