SUBVENȚII EGALE ȘI FĂRĂ PLAFONARE! Europarlamentarul român, Gabriela Zoană (S&D), vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, s-a întânit, săptămâna trecută, cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Eurodeputatul i-a cert șefului Comisiei cuantum egal la subvenția pe hectar pentru fermierii români și să lase plafonarea plăților directe la decizia fiecărui stat membru UE.
Am discutat cu președintele Juncker despre ultima propunere a Comisiei Europene privind viitoarea Politică Agricolă Comună. În primul rând, în calitate de vicepreședinte al Comisiei AGRI din cadrul Parlamentului European, dar și în calitate de europarlamentar român am apreciat intenția Comisiei de a acorda fonduri și oportunități de finanțare suplimentare fermelor mici și mijlocii, mai ales pentru că în România cei mai mulți fermieri fac parte din această categorie, iar fondurile europene îi ajută să se mențină la un anumit nivel de dezvoltare sau chiar să progreseze din punct de vedere economic, a declarat europarlamentarul român, după întâlnirea cu președintele Comisiei Europene.
Gabriela Zoană a adăugat că, la ultima ședință a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, suma la care vor fi plafonate plățile directe pe fermă a crescut de la 100.000 de euro, cât era propunerea inițială, la 120.000 de euro. Cu toate acestea, multe dintre statele membre UE sunt împotriva acestei măsuri, printre țările UE care se opun se află și România. Eurodeputatul român susține că i-a explicat președintelui Comisiei Europene că nu există niciun argument care să justifice diferența dintre cuantumul mare al subvenției pe hectar, încasat de un fermier dintr-o țară vestică, și cuantumul mult mai mic al aceleiași subvenții, încasat de un fermier român. Cuantumul subvenției pe hectar trebuie să fie egal.
În al doilea rând, am sesizat o contradicție – pe de o parte se dorește digitalizarea agriculturii și implementarea unor tehnologii inovatoare în acest domeniu, așa cum ne comunică Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultură, pe de altă parte Comisia insistă pentru plafonarea plăților directe către fermieri între 60.000 euro la 100.000 Euro sau 120.000 Euro, așa cum a declarat la ultima întâlnire a Comisiei AGRI. Această situație va afecta marii fermieri, dar și pe cei mijlocii.
Este o situație care aduce nemulțumiri mai multor state membre și i-am cerut președintelui Juncker, în cazul în care votul majoritar va decide plafonarea să ia în considerare plafonări voluntare care să permită statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește alocarea acestor plăți directe. Un alt subiect important referitor la agricultură a fost acela al egalizării cuantumului subvenției primite de fermierul român cu subvenția primită de orice alt fermier dintr-un alt stat membru. I-am explicat președintelui Juncker că rațiunea care a stat la baza acordării subvenției în cuantum diferit între fermierii din statele membre și anume costul de producție mai mic în est decât în vest, nu mai există. Acum plătim în toată Europa același preț pentru petrol, pesticide și celelalte cheltuieli aferente, spune Gabriela Zoană.
Sursa: Calea Europeana