ULTIMA ORĂ ÎN CAZUL DISPARIȚIEI DIRECTORULUI APIA CLUJ! Cu puțin timp în urmă, au fost făcute solicitări către Ministerul Apărării Naționale pentru a trimite scafandri cu un echipament special care să permită sondarea în adâncime a apelor lacului Beliș din județul Cluj, unde ar fi dispărut Adrian Zaharia, directorul APIA Cluj. Șeful APIA Cluj, în vârstă de 40 de ani, ar fi dispărut sâmbătă, în jurul orei 22.
La ora editării acestei știri, echipajele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj care-l caută pe Adrian Zaharia în apele lacului de acumulare Beliș-Fântânele așteaptă aprobarea Ministerului Apărării Naționale pentru intervenția unor scafandri din cadrul Armatei, dotați cu echipamente speciale care-i ajută să coboare în apă la o adâncime mai mare de 40 de metri.
Sunt în continuare desfășurate căutări pe luciul apei și au fost efectuate cartografieri cu sonarul din două bărci, una a ISU Cluj și cealaltă a Salvamont Speo. Este făcută o cartografiere în mare parte. Este vorba despre o zonă care este dificilă din cauza vizibilității reduse, temperaturii scăzute, și, în primul rând nu se cunoaște locația exactă unde ar fi căzut. Este o zonă destul de mare cu destul de multe particularități pentru intervenție. Una dintre particularități este faptul că oricum specificul lacului este o adâncime mai mare, de la 17 de metri la 60 de metri, în zona unde sunt indicații că ar fi putut să cadă.
Sunt și zone unde apa are o adâncime de aproape 100 de metri. Scufundările de peste 40 de metri este necesar să se facă de scafandri care sunt pentru mare adâncime, scafandri care utilizează echipamente care nu sunt uzuale, cum le au cei de la ISU sau de la Salvaspeo. Peste 40 de metri, scufundarea este nevoie să se desfășoare cu echipamente speciale. Cu echipamentele pe care le au scafandri de la ISU și Salvaspeo, uzuale, scufundarea la peste 40 de metri este letală. Oxigenul devine toxic, azotul are efecte de anestezic. Nu se poate face cu echipamente normale, cu butelie cu aer comprimat, cum sunt echipamentele uzuale ale scafandrilor.
Au fost făcute solicitări către structurile MApN și structurile civile, prin instituția prefectului Cluj. Din câte știu eu se așteaptă un răspuns în clipa asta, dar ceea ce se desfășoară în acest moment este verificarea, cel puțin eliminarea zonelor unde se pot face scufundări până la 40 de metri. Suprafața lacului este imensă, zona aceea este destul de mare, are câteva hectare și în plus sunt mari diferențele de nivel pe fundul lacului, de la 17 metri până la 70 de metri în zona respectivă, a declarat maiorul Andrei Biriș, purtător de cuvânt Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, exclusiv pentru AGROINFO.
Adrian Zaharia, fotografiat chiar în timpul unei plimbări pe lac. Fotografia a fost preluată de AGROINFO de pe pagina personală de Facebook a directorului APIA Cluj
Maiorul Andrei Biriș adaugă că, până la venirea scafandrilor dotați cu echipamente speciale, șeful APIA Cluj este căutat de două ambarcațiuni de la pompieri, una fiind echipată cu sonar, un echipaj de la ISU Arad format din 14 pompieri dintre care trei sunt scafandri, un echipaj de la Salvamont Speo, plus câteva ambarcațiuni civile care sprijină căutările.
Urmează să se facă scufundări la mare adâncime în momentul în care există posibilitatea. Am înțeles că ar fi fost intenția să se facă scufundare într-un loc indicat însă e vorba de echipamentele de care au nevoie pentru a face scufundarea la adâncimi mai mari, a mai spus maiorul Biriș, ISU Cluj, exclusiv pentru AGROINFO.
Adrian Zaharia, directorul APIA Cluj, ar fi dispărut în apele lacului Beliș în jurul orei 22. Ambarcațiunea în care s-ar fi aflat șeful APIA Cluj a fost zărită de un martor plutind în derivă. În barcă au fost găsite mai multe obiecte care ar aparține directorului Adrian Zaharia, ochelarii, obiecte de vestimentație, dar și vesta de salvare și mai multe sticle de alcool goale. Apropiații lui Zaharia susțin că acesta nu ar ști să înoate și că nu ar fi ieșit pe lac fără să poarte vesta de salvare. Potrivit unor versiuni acreditate de media, directorul APIA Cluj s-ar fi aflat cu un grup de prieteni la cabana pe care o deține la Beliș, dar pe lac ar fi ieșit singur, după lăsarea întunericului. La locul căutărilor au mers duminică și părinții lui Zaharia. Până să ocupe funcția de director APIA Cluj, Adrian Zaharia a predat peisagistică la USAMV Cluj.