ÎN URMĂ CU PUȚIN TIMP! DECLARAȚIA PREMIERULUI ROMÂNIEI! În urmă cu puțin timp, la Palatul Victoria, a avut loc întâlnirea dintre comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, și prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Cei doi oficiali au discutat despre subvențiile fermierilor români. Ce a cerut premierul României pentru plățile directe ale fermierilor?
Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, i-a cerut comisarului european pentru Agricultură să lase la latitudinea României plafonarea plăților directe pentru ferme, suma limită propusă la nivelul Comisiei Europene este de 100.000 de euro/fermă, și creșterea cu 25%-30% a plății redustributive pentru fermele mari. Șeful Executivului din România susține că plafonarea plăților directe care ar lovi puternic în fermele mari nu va contribui deloc la restructurarea fermelor mici, considerate necompetitive. O altă cerință a României este utilizarea la calculul subvenției pe suprafață a suprafeței declarate în 2018 și nu în 2016.
Suntem în favoarea continuării convergenței plăților directe care va duce la reducerea diferențelor dintre subvențiile directe ale statelor membre din est față de cele din estul Europei.
În același timp, credem că ar trebui să se utilizeze la calculul subvenției suprafața solicitată într-un an mai recent, respectiv 2018 și nu 2016.
Susținem menținerea unui nivel adecevat al bugetului Politicii Agricole Comune, reducerea acestuia riscând să adâncească decalajele de dezvoltare între regiuni, dar și între statele membre UE. Dorim creșterea fondurilor alocate dezvoltării rurale
Considerăm că reducerea de 16% ( a bugetului pentru Politica Agricolă Comună, PAC post 2020, n.r.) și intenția de creștere a ratei de cofinanțare natională vor afecta grav dezvoltarea zonelor de munte, a zonelor defavorizate, a agriculturii ecologice, măsurile de climă și mediu, investițiile în inovare și dezvoltare a științei.
România se opune propunerii de plafonare obligatorie a subvențiilor agricole, o astfel de măsură ar afecta grav fermele mari, competitive, dar și pe cele mijlocii, fără a contribui cu adevărat la restructurarea fermelor necompetitive.
Propunerea noastră este de a lăsa la latitudinea statelor UE decizia privind plafonarea sau plata redistributivă, cu creșterea procentului acesteia la 25-30% pentru fermele mari.
Susținem continuarea aplicării schemelor de plată pentru tinerii fermieri și pentru fermele mici cu sprijin cuplat, precum și o politică simplificată în sensul debirocratizării, a declarat premierul Viorica Dăncilă, joi, 13 septembrie 2018, în cadrul conferinței de presă, susținută la Guvern, alături de comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Vă reamintim că oficialul Comisiei Europene se află în vizită în România pentru două zile. Astăzi, comisarul european pentru Agricultură îl va vizita în județul Ialomița pe unul dintre marii fermieri ai României, Nicușor Șerban, care administrează Agroserv Măriuța.