SUMĂ APROBATĂ DE GUVERN. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat, în această seară, că a fost aprobată suma de 70 de milioane de lei pentru plățile care trebuie făcute către fermierii care beneficiază de ajutorul de minimis la tomate. Cuantumul ajutorului este de 3.000 de euro pentru 1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.
Un program cu care se lăuda fostul Guvern PSD, la care tot făcea referire, dar pentru care nu a lăsat bani este Programul Tomata. În rectificarea bugetară pentru anul 2019 a trebuit să includem 70 de milioane de lei pentru Programul Tomata, ca să fie făcute aceste decontări, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, după ședința Guvernului, ținută joi, 28 noiembrie 2019, de la ora 17.
Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, în acest moment, pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru tomate sunt:
•Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp;
•Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
•Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.
Anul acesta, ca să-și încaseze ajutorul, fermierii înscriși în acest program au avut obligația de a comercializa cantitatea minimă de tomate până la data de 15 iunie.
Ajutorul de minimis pentru roșii cultivate în spații protejate a fost gândit de fosta guvernare social-democrată pentru o perioadă de 4 ani și ar trebui să continue și în 2020.