OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le atrage atenția fermierilor selectați în eșantionul de control să-și respecte obligațiile care le revin pe timpul verificărilor făcute în ferme. APIA anunță numărul fermierilor care vor fi verificați prin metoda clasică, în teren și numărul celor care vor fi verificați prin teledetecție. Așa cum v-a anunțat deja AGROINFO, cei mai mulți agricultori sunt în eșantionul de teledetecție.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a început controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren - Campania 2017.
Astfel, în perioada 01 iulie – 01 octombrie 2017, în conformitate cu Ordinul MADR nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor tranzitorii care se aplică în agricultură, APIA efectuează controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent al unor obligaţii specifice va avea loc în iarna sau în primăvara anului următor.
Eșantionul de control conține un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:
- pentru controlul pe teren prin metoda clasică - 28.547 fermieri;
- pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției - 75.599 fermieri.
Scopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafață și aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului.
Obligațiile fermierilor selectați la control sunt următoarele:
- să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
- să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului;
- să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi de asemenea pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.
În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă.
Comunicat APIA