În vestul ţării, precipitaţiile nu au contenit să cadă toată iarna, în special sub formă de ploaie şi lapoviţă. Culturile arată bine, dar băltirile le dau mari bătăi de cap agricultorilor.
„Culturile arată în general bine, grâul este bine înfrăţit, rapiţa are o stare de vegetaţie acceptabilă, însă sunt probleme mari cu băltirile şi probabil că undeva până la 10% din culturi o să dispară din cauza apei. Şi acum plouă şi se anunţă precipitaţii în continuare. Terenul este atât de îmbibat cu apă încât nu ştiu ce se va întâmpla. Mai sunt şi suprafeţe rămase nerecoltate în toamnă, şi altele de arat, este un an agricol dificil”, ne-a declarat Emil Popa, administrator al Grupului de Producători din localitatea Bodo, judeţul Timiş.
Acesta a adăugat că „până la această dată, din punct de vedere al temperaturilor, iarna a fost bună. Atunci când a fost perioada aceea de zece zile de ger culturile erau acoperite de vreo cincisprezece centimetri de zăpadă şi au vegetat şi sub zăpadă. Şi acum temperaturile sunt bune, plantele evoluează bine, nu sunt stresuri nici termice nici hidrice”, precizează Emil Popa.
Canalele de desecare funcţionează la 15% din capacitate
Acesta admite că soluţii ar fi şi pentru apa de pe câmp, doar că sunt... nefuncţionale. „În zona noastră, a luncii Begheiului, există şi un sistem de canale de desecare, însă după revoluţie nu s-a mai ocupat nimeni de ele şi s-au colmatat, sunt înfundate de vegetaţie, de arbuşti, este greu să se evacueze apa de pe culturi. Canalele funcţionează undeva la 15% din capacitatea lor, practic nesemnificativ”, ne-a spus timişeanul. Emil Popa apreciază că, în aceste condiţii, lucrările şi tratamentele de primăvară vor fi efectuate cu întârziere fără doar şi poate.
Detalii privind starea culturilor de iarnă în restul ţării găsiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2015!