DOCUMENTELE CARE VĂ ADUC SUBVENȚIA! Agricultorii români care au solicitat, pentru anul acesta, ajutorul național tranzitoriu vegetal pentru una dintre culturile agricole pentru care se achită această subvenție, trebuie să respecte termenele APIA pentru atașarea la cererea unică a documentelor obligatorii. Fără aceste acte sunteți excluși de pe lista de plată!
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU IN PENTRU FIBRĂ, ANT 2 ȘI PENTRU CÂNEPĂ PENTRU FIBRĂ, ANT 3
PENTRU CULTURA DE IN
Fermierii trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 octombrie 2018, inclusiv, acte doveditoare privind livrarea către procesator, respectiv proces-verbal de recepție, factură, bon fiscal.
PENTRU CULTURA DE CÂNEPĂ
Până la data de 2 aprilie 2019, inclusiv, acte doveditoare privind livrarea, respectiv procesul-verbal de recepție, factură, bon fiscal, fila/filele din carnetul de comercializare.
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU TUTUN, ANT 4
Fermierii trebuie să depună la APIA până la data de 2 mai 2019, inclusiv, declarația de livrare a tutunului. Declarația se vizează de direcția agricolă județeană, pe a cărui rază teritorială se află terenul cultivat, pentru atestarea cantității și calității tutunului livrat. Dacă fermierul este membru al unui grup de producători, declarația de livrare se vizează și de grupul în cauză.
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU HAMEI, ANT 5
Contractul de vâzare-cumpărare pentru producția de hamei, înregistrat la direcția agricolă județeană, trebuie depus de fermieri la APIA până la data de 16 octombrie 2018.
Procesul-verbal întocmit de reprezentantul direcției agricole județene se depune la APIA până la data de 4 decembrie 2018.
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU SFECLA DE ZAHĂR, ANT 6
Fermierii trebuie să depună la APIA contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr, înregistrat la direcția agricolă județeană, vizat de reprezentantul desemnat al direcției agricole, până la data de 2 octombrie 2018.
Ajutoarele naționale tranzitorii subt plăți care suplimentează schema unică de plată pe suprafață (SAPS). Sursa de finanțare se asigură de la bugetul de stat. Condiția esențială pentru acordarea acestui ajutor: fermierii să exploateze un teren agricol, cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha. În cazul culturii de hamei, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.
Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură